Svijet

Novi gradonačelnik Rima zabranio saobraćaj oko Koloseuma

koloseum
O
d jutros je u Rimu automobilima i motociklima zabranjen saobraćaj bulevarom Via dei Fori Imperiali, koji povezuje Venecijanski trg sa Koloseumom, u pokušaju da se tako zaštite stare rimske građevine od opasnosti modernog vremena.

Novi gradonačelnik Rima zabranio saobraćaj oko Koloseuma
Portal AnalitikaIzvor

Saobraćajna policija je tu novu meru počela da primenjuje rano jutros, usmeravajući privatna vozila u okolne ulice, kako Via dei Fori Imperiali više ne bi bila zakrčena.

Tokom nekoliko sati uoči stupanja na snagu nove mere, automobili i motocikli su kružili oko Koloseuma, trubili i slikali, kako bi na taj način obeležili poslednji put da prolaze tom avenijom, koju su proslavili Odri Hepbern i Gregori Pek u filmu "Praznik u Rimu" iz 1953. godine.

Bulevarom Via dei Fori Imperiali, čiju je izgradnju tridesetih godina prošlog veka naložio diktator Benito Musolini tako bi vojne parade prolazile pored spomenika iz vremena Rimske imperije, od sada će moći da prolaze samo gradski autobusi, taksi vozila, bicikli i pešaci.

Novi gradonačelnik Rima, Ignacio Marino, izjavio je da će ograničenje saobraćaja smanjiti zagađenje i sprečiti da gotovo 2.000 godina star Koloseum služi kao "saobraćajna obilaznica".

 

(blic.rs)

 

Portal Analitika