Košarka

Kadeti u utorak putuju za Kijev

Kadeticg2
K
adetska reprezentacije privodi kraju pripreme za Evropsko prvenstvo u Kijevu, koje je započela 1. jula.

Kadeti u utorak putuju za Kijev
Portal AnalitikaIzvor

Izabranci Đorđija Pavićevića u pripremnom periodu imali su provjere na turniru u Tivtu, kao i u Sarajevu i Dubrovniku gdje su odigrali po dva kontrolna meča protiv Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatske.

''Crveni'' privode kraju pripreme za učešće na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, a selektor Pavićević ističe da je uvjeren da će ekipa spremno dočekati početak šampionata.

Pavicevic_Djoko- Mislim da uspješno privodimo kraju naporne pripreme. To pokazuju i posljednje provjere koje smo imali protiv Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Protiv reprezentacije Hrvatske koja je njihova možda i najbolja generacija nakon obnove državnosti po mišljenju stručnjaka iz te zemlje, bili smo ravnopravni u prvom poluvremenu i imali smo prednost od dva poena nakon prvih 20 minuta. Domaćin je u trećoj četvrtini napravio seriju, na koju mi nijesmo imali odgovor i na kraju su došli do ubjedljve pobjede. Ali već narednog dana pokazali smo da imamo kvalitet da igramo protiv tako kvalitetnog protivnika, vodili smo tokom čitavog meča, ali smo poraženi nakon što je domaćin izborio produžetke poenima u posljednjoj sekundi regularnog dijela . Moramo da budemo zadovoljni igrom u tim mečevima. Iza nas je 40 dana napornih priprema, ostalo je još nekoliko treninga koje ćemo iskoristiti kako bi detaljnije analizirali igru Poljske koja je prvi protivnik u Kijevu. Iako smo na početku priprema bili dosta skeptični, mogu da kažem da smo značajno podigili nivo igre i da je ekipa napredovala, pa vjerujem da imamo kvalitet da budemo ravnopravni sa ostalim učesnicima šampionata - kaže Pavićević.

Crna Gora će prvi meč na šampionatu odigrati 8. avgusta protiv Poljske, a rivali u grupi C su još Srbija i Francuska. Plasman u drugu fazu izboriće po tri prvoplasirane selekcije iz grupe, a cilj naše reprezentacije je opstanak u A diviziji.

- Optimista sam da možemo da ostvarimo glavni cilj i obezbijedimo opstanak u elitnom rangu. Sigurno da vjerujem u ovu ekipu, mislim da imaju dovoljno hrabrosti i kvaliteta da se na šampionatu prikažu u najboljem izdanju i da ispunimo ono zbog čega smo se i pripremali u proteklom periodu. Početak je uvijek najteži, ali svjesni smo da je za nas izuzetno značajan premijerni meč koji igramo protiv Poljske. Nadam se da smo kroz kontrolne mečeve i turnire koje smo imali, došli do potrebnog nivoa igre i forme, siguran sam da igrači jedva čekaju da izađu na parket i da pruže maksimum protiv Poljske. Protiv Francuske i Srbije nas očekuju znatno teži mečevi, ali nećemo se predati unaprijed. I njima će biti teško da nas savladaju, mnogo teže nego što su mogli da pretpostave prije dva-tri mjeseca, jer sam siguran da igrači imaju veliku želju i motiv da opravdaju očekivanja i da imaju kvalitet da izbore opstanak u eliti. Još nijesmo sigurni što se tiče sistema takmičenja, odnosno da li jedna pobjeda u grupi znači opstanak u A diviziji, jer ako ne prođemo u četvrtfinale, očekuje nas novo ukrštanje i nova borba za opstanak. U jednu ruku je to pravično, a s druge strane i otežavajuće za nas, ali u svakom slučaju znamo da moramo da ostvarimo nekoliko pobjeda da bi ostvarili cilj - zaključio je Pavićević.

Na spisku selektora Pavićevića za šampionat u Kijevu su Filip Bakić, Ognjen Čarapić, Nikola Cupara, Miloš Divac, Aleksa Dubak, Marko Grković, Miloš Jelovac, Danijel Kalezić, Nikola Lučić, Miloš Popović, Todor Radonjić i Nikola Vukčević.

U stručnom štabu selektora Pavićevića su trener Radovan Pešić, kondicioni trener Mišo Lukić i fizioterapeut Nikola Mijatović.

Portal Analitika