Zanimljivosti

Oldtajmeri – Citroen SM

0308_citroen_1
D
ugo godina nakon Drugog svjetskog rata francuska autoindustrija nije imala pravog predstavnika u elitnom društvu. Bugatti, Voisin, Delage, Talbot-Lago,…su već odavno nestali, pojedini pokušaji su neslavno propali (Facel Vega), pa zadatak povratka u visoko društvo preuzima avangarda francuske autoindustrije – Citroen.

Oldtajmeri – Citroen SM
Portal AnalitikaIzvor

Odluka da se kao osnova za novi iskoristilegendarni DS (ajkula), pokazuje se kao pun pogodak, dok je izbor pogona već bio problem, pošto najveći motor koji je Citroen imao u ponudi je četvorocilindraš iz DS-a, a on je vukao korijene od prije rata. Pomoć ovoga puta stiže iz komšiluka, obzirom da je Citroen 1968. godine preuzeo kontrolu nad Maseratijem. Tako dolazimo i do imena ovog automobila – Citroen SM (Serié Maserati).

Za samo pola godine genijalni inženjer Giulio Alfieri završava V6 motor zapremine 2,7 litara, Francuska je imala ogromne poreze na automobile preko ove zapremine, dok šef dizajnerskog tima Robert Opron stvara umjetničko djelo na četiri točka. OK, dobar dio vas će reći da je ružan, ali rijetko ko će ostati ravnodušan.

Oblik koji oponaša kap vode zaslužan je za izuzetnu aerodinamiku (Cx=0,26), dok 170 KS iz V6 motora sa četiri bregaste i tri dvogrla Webera gura ovaj svemirski brod do brzine od 230 km/h uz ubrzanje od 0-100 za 8 sekundi, i čini ga najbržim automobilom sa prednjim pogonom toga vremena. Nezaobilazna hidraulika zaslužna je za regulisanje visine karoserije, varijabilni servo (kako se brzina povećava asistencija servo uredjaja se smanjuje), konstantnu visinu svjetlosnog snopa farova (bez obzira na ulegnuća na putu), zakretanje farova u pravcu skretanja (dodatna oprema na sadašnjim skupim modelima BMW-a i Mercedesa, kod ovog vozila serijski).

0308_citroen_2

Druga strana medalje je da kad otvorite haubu i vidite sve one cijevi i kugle, niste sigurni da li da auto vodite kod mehaničara ili vodoinstalatera. Podrazumjeva se da volan nije okrugao, već ovalan, kao i svi instrumenti. Ne morate brinuti da će vam se prednja tablica isprljati pošto se nalazi ispod providnog plastičnog poklopca, kao i farovi. Ako vam se ne sviđaju standardni točkovi, mogli ste poručiti providne, takođe od plastike…

Eh, Francuzi…I ako hoćete da zamijenite akumulator, skinete prednji točak, onda zaštitne plastike blatobrana i izvučete akumulator…ako imate sreće. Sve ovo je doprinijelo da početna euforija kupaca brzo splasne, tako da nakon prodatih 5000 automobila 1971. godine, proizvodnja se završava 1975. godine sa ukupno proizvedenih 12.920 komada.

Na ruku mu nije išla ni velika naftna kriza 1973. godine. Povećanju prodaje ne pomaže ni uvođenje elektronskog ubrizgavanja 1973. godine (178 KS), kao ni uvođenje opcije automatskog mjenjača 1974. godine zajedno da većim motorom od 3 litre (180 KS). Uprkos svemu, francuskom šarmu nisu odoljeli Leonid Brežnjev, Idi Amin, nezaobilazni Haile Selasije, Johan Krojf, kao ni Gianni Agneli (iako je ispod haube bio konkurentski motor).

Francuski karoserist Chapron specijalizovao se za izradu posebnih verzija na bazi SM-a, tako da postoje i kabrioleti, limuzinske verzije sa četvoro vrata i predsjednički paradni kabrioleti sa četvoro vrata. Komplikovana konstrukcija, kao i komplikovano održavanje (čitaj skupo) održavaju cijenu ovog klasika na nivou od 15.000 – 20.000 eura za očuvan primjerak. A održavanje? Par kurseva iz hidraulike i mehanike fluida, a možete i upisati Mašinski fakultet…Francuzi…

Izvor: twincam.me

 

 

Portal Analitika