Turizam

RADULOVIĆ: Ako postanemo uređena država vratićemo milijardu duga za pet godina

 

0308zarkoradulovicok
M
ontenegrostars grupa bilježi rast turističkog prometa od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok na nivou države taj rast iznosi oko 30 procenata, izjavio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

RADULOVIĆ: Ako postanemo uređena država vratićemo milijardu duga za pet godina
Portal AnalitikaIzvor

-Proizvoljna je priča, kao i svaka crnogorska, o uspjehu sezone. Svi pričaju a da pritom nemaju valjane činjenice i brojeve da bi mogli kompetentno da pričaju na tu temu. Imamo povećanje prometa od 12 odsto i isto toliko više novca nego prošle godine u ovo vrijeme. Mi smo od maja puni- ne mislim Montenegrostars nego destinacija. Cijela priča je na nivou destinacije, a ne kompanije. Kad su u pitanju hoteli i subjekti koji legalno izdaju smještaj, mi smo od maja u top sezoni, puni 90 ili više odsto. Splendid i Montenegrostars grupa dijele sudbinu destinacije.Niko nije došao zbog Splendida, nego zbog Crne Gore pa je onda izabrao Splendid. Definitivno imamo više novca nego prošle godine, a da li je gužva ili nije uopšte me ne interesuje. Mi smo imali još 2007. strašnu gužvu, bio je totalni kolaps, Te godine smo imali 700 miliona, lani 800 miiona, a ove godine garantujem već sad da će prihodi od turizma biti veći od 700 miliona eura- naveo je Radulović.

On je istakao da je došlo do „pomjeranja“ gostiju i da je Boka puna, dok Budva na današnji dan ima manje turista nego lani.

-Napravila se disperzija, gosti su pošli lijevo ili desno. Oni koji rade ovaj posao valjano sigurno imaju više prometa nego prošle godine. Možda su se tome nadali ovi koji otvore tezgu 1. jula, a zatvore 20. avgusta. Možda je to Božja pravda, da ove godine taj projekat ne uspije- rekao je Radulović.

Poručio je da treba da se okrenemo „nečemu što je postojano, što će da vrijedi i traje“.

-Ovi koji su krenuli u maju i koji rade preko turoperatora imaju značajno bolje rezultate nego prošle godine. S druge strane, ni oni koji nijesu registrovani ne prolaze loše i nije to neki rad inspekcija, vi ako se okrenete na ulici vidjećete četiri-pet dilera soba, tako da u tom dijelu nema panike i nije loša situacija. Imam nezvanične podatke od prošle sedmice da se posluje bolje i ostvaruje veći finansijski rezultat 30 posto bolji rezultat na nivou države nego što je bio lani u ovo vrijeme, a da praktično nijesmo ni zagrebali sivu ekonomiju, krenuli jesmo al to je tek početak uvođenja reda u toj oblasti. Crna Gora mora i siguran sam da će da uspije da postane održiva- svi smo tražili od države da nadomjesti neke stvari koje bi mi trebali da uradimo- kazao je Radulović.

Podsjetio je da se vodi velika polemika oko zaduženja države, između ostalog i za otplatu garancija KAP-u.

-Pa šta iako smo se zadužili milijardu? Odgovorno tvrdim da je milijarda ništa duga.za Crnu Goru koja radi, koja je uređena država, gdje postoji fiskalna disciplina i rasterećenje privrede, pogotovo malih i srednjih preduzeća, smanjenje poreza... Siguran sam i to je ekonomski lako dokazivo da za pet godina možemo da anuliramo taj dug. Ali moramo da radimo pošteno i pokažemo ekonomski patriotizam. Svi se busamo u prsa, ali najbolji dokaz patriotizma je da budete ekonomski patriota. Onda vam priznajem da ste patriota, a ovo barjačenje i logika da sve što se zaradi stavi u džep nije dobro, u krajnjoj liniji ni za njega- ocijenio je Radulović.

Najavio je dobru i berićetnu postsezonu, koja počinje u septembru.

-Septembar će, kao i lani, biti na nivou jula i avgusta, a oktobar je prema najavama iznenađujuće dobar i nadam se da to ništa neće poremetiti, tako da ćemo ove godine imati proširenje sezone- zaključio je Radulović.

 

 

 

 

Portal Analitika