Društvo

Begović: Čelnici sudstva i tužilaštva da se zamisle zbog izvještaja

38su
Č
elnici tužilaštva i sudstva moraće se ozbiljno zamisliti zbog toga što izvještaji Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužilaštva za prošlu godinu nijesu usvojeni u parlamentu, ocijenio je predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, navodeći da poslanici moraju imati više povjerenja.

Begović: Čelnici sudstva i tužilaštva da se zamisle zbog izvještaja
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaji Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužilaštva za prošlu godinu nijesu usvojeni u parlamentu. Iako je vladajuća koalicija glasala za njih, oni nijesu dobili dovoljan broj glasova poslanika.

Begović smatra da će ministar pravde morati da interveniše, »i da autoritetom i učešćem u izvještajima praktično dovede do situacije da budu prihvaćeni izvještaji«.

»Izvještaji o kojem su se poslanici tog dana izjasnili nijesu se radili tog dana, i nisu rezultati za taj dan, već su to godišnji izvještaji o radu ovih institucija. Čak i kada bi se radili novi, oni bi bili isti kao ovi koji nijesu prošli«, kazao je on agenciji MINA.

Begović je takvu situaciju ocijenio čudnom.

»Čudno je to što se desilo u parlamentu. Ne znam da li će u nekom narednom periodu skupštinskih zasjedanja opet biti riječi o tome i o eventualnoj odgovornosti onih koji su na čelu Tužilaštva i sudstva«, rekao je on.

Begović je mišljenja da su izvještaji zasnovani na činjeničnom stanju i utvrđenim kriterijuma.

»Smatram da su poslanici morali dobro obrazložiti zašto nijesu izvještaji prošli. Jako čudna situacija, a čelnici tužilaštva i sudstva moraće se ozbiljno zamisliti«, naveo je on.

Kako je rekao Begović, ne postoje posebni kriterijumi da izvještaj bude prihvaćen ili ne, već se daje na procjenu poslanicima da oni svojim glasom o tome odlučuju.

»Smatram da je u tim izvještajima navedeno sve tačno i u skladu sa stanjem u tim institucijama. Svakako je neuobičajna situacija i nešto čemu svakako moraju povesti računa oni koji su izvještaj Skupštini dostavili. Da budem iskren, i poslanici moraju imati više povjerenja”, kazao je on.

Begović je dodao da ne bi valjalo da se politika reflektuje kroz odluke o tome da li su ti izvještaju kvalitetni ili ne.

Portal Analitika