Svijet

Egipat: U napadima policije na Mursijeve pristalice 100 ranjenih

38kairo
U
napadima policije na demonstrante, koji traže povratak demokratije u Egipat, ranjeno je oko 100 građana.

Egipat: U napadima policije na Mursijeve pristalice 100 ranjenih
Portal AnalitikaIzvor

Prema navodima ljekara iz improvizirane bolnice na centralnom trgu El-Nahda, snage sigurnosti u Kairu u naselju 6. oktobar intervenisali su protiv protivnika vojnog udara.

Prema posljednjim podacima, većina ranjenih pogođeni su vatrenim oružjem.

U bolnici u Kairu se nalazi oko 100 ranjenih osoba od čega su neke prebačene u druge bolnice kako bi im se pružila adekvatna ljekarska pomoć.

Inače, egipatska policija je ispaljivala suzavac na demonstrante koji su tokom jučerašnjeg dana izašli na ulice egipatskih gradova, tražeći vraćanje svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija i okončanje vojnog udara.

Također, Mursijeve pristalice tvrde da je policija izvršila napad na njih dok su mirno protestovali.

Prema posljednjih podacima, policija je suzavce ispalila na dvije lokacije u Kairu na kojima se već mjesec dana okupljaju Mursijeve pristalice.

Egipatske snage sigurnosti saopćile su da namjeravaju ukloniti demonstrante sa trgova Rab'a al-Adawiya i Nahda, što izaziva strah da bi moglo doći do krvoprolića kao što je to bio slučaj i prethodnih dana.

"Policija je na demonstrante koji su mirno protestovali protiv državnog udara ispalila suzavac kada su stigli ispred medijskog kompleksa", saopćila je Partija pravde i slobode, političko krilo Muslimanskog bratstva kojem Mursi pripada.

Prema posljednjim podacima, više od 250 ljudi poginulo je poslije Mursijevog svrgavanja koje je rezultat masovnih protesta širom zemlje protiv islamističkog predsjednika koji je bio na vlasti samo jednu godinu.

(AA)

 

Portal Analitika