Društvo

Mihailo: Jedinstvo u CG razbija SPC

38mihailook
J
edinstvo naroda u Crnoj Gori ne razbija Crnogorska pravoslavna crkva, koja svoju državu i narod brani i blagosilja, već ga uništava Amfilohijeva vjerska i okupatorska organizacija u crkvenim odeždama, smatra Mitropolit CPC, Mihailo.

Mihailo: Jedinstvo u CG razbija SPC
Portal AnalitikaIzvor

„I najzad, nije ništa drugo do najgori cinizam, malicioznost i mržnja i prema CPC, i prema Crnogorcima i Crnoj Gori, ali i prema Evropi, Amfilohijeva tvrdnja da gradnja, arhitektura, pa i čin osveštanja srpskoga hrama Hristova vaskrsenja u Podgorici, jeste doprinos evropskoj civilizaciji. Ako je srpska okupacija Crne Gore i okupacija crnogorskog i duhovnog vjerskog prostora od strane SPC civilizacija, onda su ljudska, nacionalna i državna sloboda svakog naroda i crnogorskog, necivilizacija. Ovakve nebuloze i kontradikcije, svojstvene su samo Amfilohiju Radoviću“, navodi se u reagovanju poglavara CPC.

On podsjeća da je Amfilohije klevetao Evropu i Evropsku uniju sa pričom o ludim evropskim kravama, „a sada te vrijednosti veliča ako su u finkciji osveštanja  SPC“, konstatuje crnogorski Mitropolit.

„Događaj osveštenja hrama Hristova vaskrsenja SPC u Crnoj Gori, nije ništa drugo do njeno opijelo Crnoj Gori, Crnogorcima i Crnogorskoj crkvi i još jedan izraz ciničnog trijumfalizma nad crnogorskim duhovnim grobom“, tvrdi Mitropolit Mihailo.

Mihailo navodi da, kolike su kontradikcije i neistine koje propagira SPC, svjedoči to, što ona i njen patrijarh traže pomoć Rusije i RPC protiv Crne Gore i njene vlasti od navodnog političkog progona, dok mitropolit Amfilohije ističe da ga crnogorska vlast pomaže na promociji ovog hrama.

„U odnosu na te svetosavske kontradikcije Srpske crkve, CPC će kao i uvijek istrajavati samo na punoj istini o svemu“, navodi se u reagovanju crnogorskog Mitropolita.

U reagovanju Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve dalje se navodi kako, po običaju, Amfilohije i ovoga puta osuđuje LGBT populaciju van crkve, ali ne i onu koja je u njegovoj crkvi.

„I ne samo to. On osveštava hramove koje su oskrnavili ovakvi njegovi saslužitelji, srpski sveštenici, kojima kao ni njemu ništa nije sveto. Doći će vrijeme kada će CPC očistiti svoje svetinje od tragova svake prljavštine, koje je u Crnu Goru unijela SPC preko svoje mitropolije na Cetinju“.

Reagujući na navode Mitropolita SPC na nedavnoj pres konferenciji, Mihailo tvrdi da Amfilohije, da bi oklevetao Crnogorsku pravoslavnu crkvu, ponovo napada njenu sestrinsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevskog patrijarhata.

„Pri tome je dužan odgovor na krucijalno pitanje: Ako je Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog partijarhata, sa svojih 20 miliona vjernika – sekta, što je onda Amfilohijeva okupatorska crkva?!“

Da bi se odbranila od fakta da nije sekta, Amfilohijeva SPC treba da dokaže, što joj do danas nikad nije uspjelo jer je nemoguće, da je anatemisani Rastko Nemanjić kanonski hirotonisan, navodi se u reagovanju Mitropolita Mihaila.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika