Abiznis

Slovenija: Kamate za kredite preduzećima među najvišima u eurozoni

38slovenija1
K
amate po kojima banke u Sloveniji odobravaju kredite poduzećima među najvišima su u eurozoni, više kamate obračunavaju se samo u Portugalu i Grčkoj, piše ljubljanski "Dnevnik".

Slovenija: Kamate za kredite preduzećima među najvišima u eurozoni
Portal AnalitikaIzvor


Ekonomisti smatraju da takva politika onemogućava konkurentnost ekonomije i da bi dugoročno mogla da dovede do još većeg udjela loših kredita u bankama koje komitenti neće moći da vraću, prenosi Poslovni.hr.

Prosječna kamata na kredit viši od milion EUR u eurozoni je u aprilu ove godine iznosila 2,2 odsto, a u Sloveniji 4,6 odsto.

Slovenske banke će ove godine naplatiti 725 miliona kamata na 15,76 kredita, što je skoro 400 miliona EUR više nego kad bi se obračunavala prosječna kamatna stopa za te kredite u eurozoni.

Visoke kamatne stope u Sloveniji, koje su u sve većem raskoraku s kamatama u eurozoni, ne prijete samo daljem smanjivanju konkurentnosti nego i potopu slovenske ekonomije.

Zbog toga se bankama preporučuje da pri politici kamatnih stopa za preduzeća više nego do sada prave razliku između svojih dobrih i loših klijenata.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika