Abiznis

EPCG traži 45,2 miliona EUR od KAP-a

38EPCG
E
lektroprivreda Crne Gore (EPCG) prijavila je podgoričkom Privrednom sudu da joj Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) duguje 45,14 miliona EUR, koliko traži da naplati iz stečajne mase te kompanije, saznaju "Vijesti" iz nekoliko izvora.

EPCG traži 45,2 miliona EUR od KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

To potraživanje, prema nezvaničnim informacijama, biće dovoljno da predstavnik EPCG, uz državu i ruskog partnera Centralno evropsku aluminijumsku kompaniju (CEAC), u vlasništvu Olega Deripaske, izbori tokom narednog mjeseca mjesto u Odboru povjerilaca KAP-a.

Oni bi, uz stečajnog upravnika, donosili odluke o vođenju stečaja.

Zahtjev EPCG za prijavu potraživanja, prema informacijama “Vijesti”, zaveden je u sudu u četvrtak kada je Vlada povukla predlog rebalansa budžeta iz skupštinske procedure.

Predstavnici EPCG su, pored izvoda iz poslovnih knjiga, dostavili sudu četiri sudske presude koje opravdavaju potraživanje, među njima je i jedna pravosnažna.

KAP u stečaju, prema predlogu, dužan je EPCG 44,92 miliona EUR za isporučenu električnu energiju.

Pored toga, EPCG potražuje od KAP-a još nekoliko manjih iznosa, a drugo glavno potraživanje odnosi se na stariji dug od 549,7 hiljada EUR, potvrđen sudskom presudom.

U prvom redu za isplatu iz stečajne mase KAP-a su radnici i potraživanja po sudskim presudama, potom se vraća dug za poreze i doprinose, a u trećem isplatnom redu su ostali kojima kompanija duguje.

Osim EPCG, država od KAP-a potražuje 137 miliona EUR, sa kamatama, samo po osnovu kredita koji se vraćaju iz državne kase, a CEAC je najavio da će prijaviti navodni dug od 91 million EUR.

KAP, koji duguje preko 386 miliona EUR, u stečaju je od 8. jula.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika