Politika

Lipka: EK preporučila otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24

38lipkaok
E
vropska komisija (EK) je u petak odobrila izvještaje o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, kazao je slovački ambasador František Lipka, navodeći da je Komisija preporučila zemljama članicama otvaranje oba poglavlja jer je Crna Gora ispunila sve tražene kriterijume.

Lipka: EK preporučila otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor



On je kazao da je usvajanje promjena Ustava u dijelu pravosuđa veliki iskorak u pregovaračkom procesu i da je zato Evropska komisija 2. avgusta odobrila izvještaje o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.

“Komisija je ujedno i preporučila zemljama članicama otvaranje oba poglavlja jer Crna Gora je ispunila sve tražene kriterijume”, rekao je Lipka Pobjedi.

On smatra da sada Crna Gora s pravom može očekivati da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja ove godine, „što će udahnuti novi dinamizam u proces pregovora“.

“Radna grupa za proširenje (COELA) počeće da diskutuje o izvještajima komisije već početkom septembra. Iz toga proizlazi da je otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja godine veoma realno. I po ovome se vidi da je odluka Skupštine bila od ključnog značaja za nastavak pregovora, za cijeli proces evropskih integracija“, pojasnio je Lipka.

On je čestitao svim poslanicima Skupštine Crne Gore koji su u srijedu glasali za promjene Ustava u djelu pravosuđa.

Lipka je naveo da je prateći zasijedanje Skupštine, stekao utisak da pojedini poslanici nijesu shvatili značaj ustavnih promjena za zemlju i građane.

“Stekao sam utisak da neki poslanici još ne shvataju značaj evropskih integracija za Crnu Goru i sve njene građane. Tačnije rečeno, stekao sam utisak da evropske integracije, evropska agenda još je dio unutrašnjih političkih borbi, što nije dobro. Temu evropskih integracija treba izuzeti iz unutrašnje politike", zaključio je on.

(MINA)

Portal Analitika