Abiznis

U Boksitima ni proizvodnje ni plata

38boksiti
U
nikšićkim Rudnicima boksita već sedam dana nema proizvodnje, a ni zarade, koja je trebalo da bude isplaćena oko 20. jula, zbog čega je, prema informacijama agencije Mina-business, nezadovoljstvo radnika sve veće.

U Boksitima ni proizvodnje ni plata
Portal AnalitikaIzvor



Prema podacima Samostalnog sindikata, na lageru Boksita nalazi se veća količina rude, od čije bi se prodaje mogle isplatiti tri zarade za svih 314 zaposlenih, s obzirom na to da je za jednu platu neophodno oko 250 hiljada EUR.

"Maksimalnim angažovanjem zaposlenih, kao i dobrom organizacijom posla uspjeli smo da proizvedemo rudu koja se po ugovoru isporučuje kupcu iz Mađarske. Proizvodilo se ubrzanim tempom, pa je lagerovana dovoljna količina rude“, saopštio je Samostalni sindikat.

U saopštenju se navodi da su zbog teške situacije čelnici Samostalnog sindikata tražili sastanak sa izvršnim direktorom Boksita, Miloradom Đurovićem, koji ih je obavijestio da će o pokretanju proizvodnje i isplati zarada „jasna slika“ biti u ponedjeljak nakon sastanka u Zvorniku, kome će prisustvovati i predstavnici mađarske kompanije Vagon inpeks.

"S obzirom na to da su se Vladini predstavnici u Odboru direktora Boksita maksimalno angažovali u prevazilaženju trenutno teške situacije nadamo se da će se naći najpovoljnije rješenje za budućnost firme", kazali su iz Sindikata.

Taj optimizam Samostalni sindikat temelji na najavama potencijalnih kupaca da će sredinom avgusta početi pregovore o kupovini izvjesnih količina rude, ali i zbog zainteresovanosti stranih kompanija za investicije u Rudnicima boksita.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam plata, kao i tri zarade iz ljeta 2010. godine.

(MINA–BUSINESS)

Portal Analitika