Svijet

Njemci o sebi: Prava istina o uspjehu

novacnjemciuok
Njemačka javna televizijska mreža ARD emitovala je dokumentarni film u kome se ispituje "tamna strana" njemačkog ekonomskog čuda sa sredine 20. vijeka.

Njemci o sebi: Prava istina o uspjehu
Portal AnalitikaIzvor

ARD, inače drugi najveći svjetski javni emiter poslije britanske kuće BBC, prikazao je film "Unser Wirtschaftswunder – Die wahre Geschichte" (Naše ekonomsko čudo - istinita priča) u okviru serijala dokumentarnih filmova o nacionalnoj istoriji.

Kako ističu regionalni mediji, "nacionalni sport savremene Njemačke je kritičko preispitivanje vlastite prošlosti", što je na ovim prostorima rijetkost, pa je za nas posebno zanimljiv film autora Kristofa Vebera.

"U jeku krize u eurozoni, mi smo uvjek spremni da dijelimo savjete, čak i kada nas ne pitaju. Mi Njemci kažemo da su krize obično samonametnute i da uvjek mogu da budu ispravljene gvozdenom disciplinom. Na kraju krajeva, svi znaju da su Njemci poslije Drugog svjetskog rata sami napravili čudo, kroz svoj neumorni rad. Da li je to baš tako?", navodi se u televizijskoj najavi filma.

Zato Veber istražuje "verziju istine" o tome da je Njemačka, uz tezu da je "sravnjena sa zemljom u Drugom svjetskom ratu", oslanajući se samo na svoje snage stvorila ekonomsko čudo i to kroz vrijedan rad, hrabru ekonomsku politiku Ludviga Erharda, uvođenje marke, ali i uz pažljivo sprovođenje djelova Maršalovog plana (američki plan posljeratne obnove Evrope).

Veber u filmu "mitove" pokušava da obara jedan po jedan i navodi da nije cijela Njemačka bila razrušena, već da je u pitanju samo nekoliko velikih gradova, i to bez predgrađa. Tvrdi se i da je infrastruktura neophodna za ekonomski rast preživjela rat.

Osim toga, film navodi da je važeća legenda o Ludvigu Erhardu i čuvenoj marki potpuno drugačija od stvarnosti. Kako se navodi u filmu, o valuti su se dogovorili drugi, a Erhard je samo prepoznao dobar politički trenutak i saopštio šta je trebalo preko radija, lansiravši sebe u centar pažnje.

Nakon toga, Erhard je navodno samo gradio mit o sebi, u koji je umetnuto i to da je ekonomske reforme sprovodio uprkos volji SAD. Navodno, Amerikanci su većinu njegovih mjera i osmislili i podržavali.

Treći mit koji se obara u filmu jeste "vrijedan rad njemačke radne snage". Kako tvrdi autor, Njemačku su na noge podigli gastarbajteri, bez kojih industrija nikada ne bi mogla da učini ono što se desilo 60-ih godina prošlog vijeka.

Pojedini analitičari iz Njemačke, kažu i da ovaj film pruža zanimljiv uvid u sve što se dešavalo poslije Drugog svjetskog rata i da na taj način daje poseban pogled na politiku koju današnja Njemačka vodi prema krizom pogođenim istočnoevropskim zemljama.

"Podrška toj politici se bazira na pogrešnoj percepciji njemačkog naroda o tome da se zemlja samo sopstvenim vrijednim radom oporavila poslije rata".

Izvor: B92.net; Tportal

 

 

Portal Analitika