Svijet

Nesreća u Španiji: Mašinovođa tri puta upozoren da uspori

spanijaneygodauok
Mašinovođa, koji je bio na dužnosti 24. jula kada se dogodila nesreća sa španskim vozom u kojoj je poginulo 79 osoba, primio je tri upozorenja da smanji brzinu tokom dva minuta prije nego što je voz iskliznuo iz šina, saopštili su danas istražitelji.

Nesreća u Španiji: Mašinovođa tri puta upozoren da uspori
Portal AnalitikaIzvor

Španski sud je saopštio da je mašinovođa razgovarao telefonom sa kolegom kada je primio prvo automatsko zvučno upozorenje u svojoj kabini da će voz naići na zonu u kojoj treba znatno i brzo smanjiti brzinu, navodi britanski list "Gardijan", javljaju agencije.

Policijska forenzička ispitivanja podataka iz "crne kutije" koja se nalazila u vozu pokazala su da je kondukter posljednji put upozoren samo 250 metara pre opasne krivine na kojoj se nesreća dogodila prošle nedjelje u španskom gradu Santijago de Kompostela.

U trenutku nesreće, voz se kretao brzinom od 195 kilometara na čas, dok je ograničenje brzine u toj zoni iznosilo 80 kilometara na čas. Mašinovođa je ranije danas izjavio, dok je dolazio u sud u Santjagu de Komposteli, da nije kriv za nesreću iako je telefonirao mašinovođi neposredno pred udes.

Mašinovođa je rekao da je njegov poziv bio završen prije nego što je voz udario u zid u gradu na sjeverozapadu Španije. On se u sudu pojavio samo kao svjedok, a ne i kao optuženi, ali je bez obzira na to izjavio da je prilično potresen.

Sud nije saopštio ime mašinovođe, međutim, mediji su prenijeli da se radi o Antoniju Martinu Marguanu.

Sudija je juče izjavio da mašinovođa, koji je razgovarao sa kondukterom o tome na koji peron da stane po ulasku u stanicu u trenutku kada je voz išao brzinom od 153 kilometra na sat, nije optužen za nemar jer su takve konsultacije normalne.

- Razgovor nije bio uzrok iskliznuća voza iz šina - istakao je sudija i dodao da iako je do poziva došlo u nezgodno vrijeme, to nije dovoljno za podizanje optužnice za krivičnu odgovornost.

Nesreća sa španskim vozom se dogodila u prošlu srijedu kada je voz izletio iz šina i udario u zid, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Udes se dogodio kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galisijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santjago de Komposteli.

Na licu mjesta je poginulo 78 ljudi, a jedna Amerikanka je podlegla povredama u nedjelju, pa je broj žrtava porastao na 79. Sedamdeset ljudi se još nalazi u bolnici.

(foto:blic.rs)

 

 

Portal Analitika