Društvo

UCG napredovao 5700 mjesta za godinu dana na svjetskoj listi univerziteta

ucg-rektoratuok
Univerzitet Crne Gore, prema julskom rangiranju “Cybermetrics Lab” istraživačke grupe, ove godine zauzeo je 4193. mjesto na svjetskoj listi univerziteta, dok je prema istom izvoru zauzeo prvo mjesto na nacionalnom nivou, ispred Univerziteta Mediteran (9865 mjesto) i Univerziteta Donja Gorica (17031 mjesto).

UCG napredovao 5700 mjesta za godinu dana na svjetskoj listi univerziteta
Portal AnalitikaIzvor

“Cybermetrics Lab” analizira dva puta godišnje (januar i jul) i rangira visoko-školske institucije po različitim osnovama.

- Interesantno je uporediti da je Univerzitet Crne Gore u julu 2012. godine zauzimao oko 9800 mjesto, dok je u januaru 2013. bio rangiran na 5853. mjestu, što predstavlja značajan pomak za samo godinu dana. Napredak je ostvaren za skoro 5700 mjesta, uz očekivanje da će i u narednom periodu kretanje biti u pozitivnom smjeru- prokomentarisao je predsjednik UO UCG profesor dr Dusko Bjelica napredak državnog Univerziteta na svjetskoj listi univerziteta.

"Webometrics Ranking of World Universities" predstavlja inicjativu “Cybermetrics Lab”, istraživačke grupe koja pripada “Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)” tj. najvećem istraživačkom tijelu u Španiji.

SCIC funkcioniše u okviru resornog Ministarstva prosvjete i ima za cilj da promoviše naučno-istraživački rad kako bi se ubrzao razvoj naučnog i tehnološkog nivoa zemlje i poboljšati blagostanje građana.

“Cybermetrics Lab” je dio CSIC i posvećena je kvantitativnim analizama interneta i web sadržaja, posebno onima koji su u vezi sa procesima proizvodnje i širenjem naučnog znanja. Ovo je disciplina u nastajanju koja je nazvana “Cybermetrics” ili „Webometrics“, a rezultate publikuje, još od 1997 kroz besplatni elektronski časopis “Cybermetrics”.

 

 

 

Portal Analitika