Abiznis

PAVIĆEVIĆ: Ako banke ne podrže preduzetnike, u velikom smo problemu

0208Aleksandar-Pavicevic
D
irektor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Pavićević u razgovoru za Portal Analitika je ocijenio da banke moraju imati više sluha za razvoj i podršku preduzetnicima u Crnoj Gori i naveo da je žensko preduzetništvo nešto što mora da zaživi u našoj državi.

PAVIĆEVIĆ: Ako banke ne podrže preduzetnike, u velikom smo problemu
Portal AnalitikaIzvor

- Što se tiče Direkcije, fokus je na podršci malim i srednjim preduzećima, pogotovo početnicima. Jedina budućnost preduzetništva u Crnoj Gori je otvaranje novih preduzeća i stvaranje novih radnih mjesta i ako ne napravimo neke kreditne linije, možemo samo razmišljati da unaprijedimo mali i srednji biznis u Crnoj Gori - mišljenja je Pavićević.

On ističe da je problem nedostatak sluha od strane banaka za podršku preduzetnicima.

- Ono što meni smeta u tom pravcu jeste nedostatak sluha od strane banaka i finansijskih institucija u Crnoj Gori prema preduzetnicima, koje su nedobronamjerno orijentisane, sa visokim kamatnim stopama i malim ili nikakvim grejs periodima, a mislim da banke moraju imati mnogo osjećaja za biznis u Crnoj Gori i ako one ne stanu na stranu preduzetnika, onda smo u velikom problemu - precizirao je Pavićević.

On je pohvalio podršku Investiciono razvojnog fonda malim i srednjim preduzećima.

- S jedne strane imamo Investiciono razvojni fond, koji je dobra podrška malim i srednjim preduzećima i oni su sad preuzeli sve moguće finansijske podrške. Dobro to rade i u dobroj smo saradnji sa njima i već od septembra cijenim da ćemo imati neke zajedničke projekte kojima ćemo promovisati neke zajedničke aktivnosti - naglasio je Pavićević.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća je kazao za Portal Analitika da žensko preduzetništvo mora da zaživi u Crnoj Gori, jer je u odnosu na kompletan region, u Crnoj Gori trenutno najmanje žena u biznisu.

- Žensko preduzetništvo je nešto što mora da zaživi u Crnoj Gori. Ubjedljivo je najmanji broj trenutno žena u biznisu u Crnoj Gori u odnosu na kompletan region, a dovoljan je podatak da prvo što smo uzeli da radimo jeste da pišemo Strategiju ženskog preduzetništva. Za to će biti nadležna Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Isto tako biće završena strategija za učenje preduzetništva u osnovnim i srednjim školama. To je nešto što ćemo raditi u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Ministarstvom prosvjete, tako da ćemo na ovim strategijama raditi u narednom periodu - precizirao je Pavićević.

On je naveo da je podrška Direkcije u ovom trenutku nefinansijske prirode i istakao da se nada da će se to ubrzo promijeniti.

- Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u ovom trenutku nije neko ko je finansijska podrška malom i srednjem biznisu, jer više kod nas ne postoje kreditne linije. Tako da trenutno pružamo nefinansijsku podršku u smislu davanja savjeta, konsultacija, itd. To predstavlja jednu vrstu hendikepa Direkcije, da ne može dati logistiku u tom finansijskom smislu. Eventualna promjena će zavisiti od našeg daljeg rada, strategije, plana i programa - nadam se da će se to promijeniti vrlo brzo - makar da vidimo od septembra, oktobra što možemo očekivati u pravcu grantova i šema, kao neke finansijske podrške, ali ne bih sada da prejudiciram stvari dok ne vidimo da li će to budžet moći da dozvoli - zaključio je Pavićević.

A.P.

foto: dps.me

Portal Analitika