Društvo

Kaciga glavu čuva

motori

U
nesreći koja se dogodila juče u Podgorici stradali su devetnaestogodišnji mladić i djevojka koji su se iz grada vraćali motociklom, a kako se sumnja nisu nosili zaštitne kacige. Iako je Zakonom o sabraćaju, donijetim u junu prošle godine precizirana obaveza nošenja zaštitne homologe kacige, na žalost nisu rijetke saobraćajne nesreće, posebno u ljetnjim mjesecima, u kojima su akteri vozači ili putnici dvotočkaša.

Kaciga glavu čuva
Portal AnalitikaIzvor

Inače, kako je Portal Analitika saznao iz MUP-a Crne Gore, u našoj državi registrovano je 4.720 motocikala.

Zakon o bezbjednosti sabraćaja na putevima kaže da „vozač i putnik motocikla, mopedа, triciklа i četvorociklа morаju zа vrijeme vožnje nositi nа glаvi zаkopčаnu homologovаnu zаštitnu kаcigu, nа nаčin utvrđen deklаrаcijom proizvođаčа kаcige“.

motori1
Ova kacige može se naći u specijalizovanim radnjama za prodaju motora i prateće opreme. Njihova cijena se, u zavisnosti od modela i marke, kreće od 45 eura pa nadalje. Zaljubljenici u dvotočkaše i poznavaoci motora reći će da „što je kaciga skuplja to će vozač biti srećniji“.

Iako kvalitet i cijena zavise od proizvođača, svaka homologa kaciga mora imati oznaku koja je propisana zakonom države u kojoj je proizvedena, a koja garantuje da je kaciga atestirana. Zaštitna kaciga koja je adekvatna za vožnju motora mora pokrivati uši, a postoji nekoliko modela, kao i podmodela, koji su preporučljivi.

Za Portal Analitika bajkeri i veliki zaljubljenici u ovo prevozno sredstvo, objasnili su da su za gradsku vožnju preporučljive dvije kacige i to ful fejs (full face) i džet (jet) kaciga.

Ful fejs kaciga posjeduje vizir i daje najbolju zaštitu, ali nema dobro provjetravanje, pa je naši sagovornici ne preporučuju za vožnju na visokim temperaturama, kakve su ovih dana u Podgorici. Džet kaciga može imati vizir, ali je uglavnom otvorena, te je i prijatnija za vožnju tokom vrelih dana.

„Kaciga glavu čuva“, kažu prodavci, a ljubitelji motora dodaju da je prava garancija kvaliteta kacige njena cijena, te da se isplati izdvojiti i preko 100 eura radi sigurnosti.

Da je kaciga prošla sve kontrole i da je otporna na uslove sa kojima se vozači srijeću govori oznaka, koja naravno varira od zemlje proizvođača, a to je obično krug u kome se nalazi slovo E i broj.

Osim obavezne homologacije, za odabir kacige važno je i da bude odgovarajuće veličine, da lijepo prijanja na oblik glave, te da nema previše lufta. Naravno, kada kupuju kacigu nekim vozačima su važni i dizajn i boja, pa tako u radnjama u Podgorici, variraju osim cijena i koloriti i dizajni zaštitnih kaciga.

Ono što su nam preporučili naši sagovornici, koji godinama prelaze ne samo crnogorske, već i svjetske puteve na motoru, jeste da se prilikom kupovine izbjegavaju kacige sa sjenčenim vizirima.

Najvažnije je, kažu sagovornici Portala Analitika, pridržavati se zakonskih normi, i to ne samo pri kupovini zaštitnih kaciga, već i tokom učestvovanja u saobraćaju.

K.Ć.

Portal Analitika