Svijet

Počela rusko-kineska vojna vježba

0108vojnavjezbaok
R
usko-kineska vojna vježba "Mirovna misija 2013." počela je danas u ruskoj Čeljabinskoj oblasti na Uralu, na poligonu Čebarkulj, javili su ruski mediji.

Počela rusko-kineska vojna vježba
Portal AnalitikaIzvor

Ova vježba trajaće do 15. augusta i najveća je od 2003. godine, od kada se održavaju zajednički manevri dvije armije. U njoj učestvuje 1.500 ljudi, a glavni cilj je izvršenje borbenih zadataka u okviru zajedničke antiterorističke operacije.

Vježbe će biti održane u tri etape - predislokacija snaga, planiranje operacije i zajedničke borbene akcije.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da su na vojnu vježbu upućena transportna sredstva, samohodni topovi, kao i bombarderi i helikopteri.

Ruski vojni eksperti se slažu da su ovakve vježbe veoma važne za Rusiju, sa geopolitičkog stanovišta jer ona tako prilagođava svoje snage za saradnju sa drugim vojskama.

Vježba povećava ulogu Rusije kao velike vojne države i demonstriraju učvršćenje njenih veza sa istočnim susjedom, dok Kina, s druge strane, želi ulogu globalne, ekonomske, ali i vojne sile, kaže vojni ekspert Vladimir Dvorkin za Glas Rusije.

"Vježbe se održavaju pod zastavom antiterorističkih akcija, ali njihova razmjera znatno prevazilazi snage neophodne za borbu protiv terorista", dodaje on.

Iako vojnog saveza između Rusije i Kine nema, očigledno je da Moskva i Peking usklađuju svoje akcije i to je ono što pomalo zabrinjava Zapad, smatra ekspert sa Instituta za Daleki istok RAN Pavel Kamenov.

(Aljazeerabalkans.com)

Portal Analitika