Zanimljivosti

U Detroitu se kuće ne mogu prodati ni za jedan dolar

0108kucadolarok
F
inansijska situacija u američkom gradu Detroitu je toliko teška da se neke kuće ne mogu prodati čak ni za dolar. Tako se jedna porodična kuća iz 1915. godine, čija je početna cijena u maju 2011. godine bila 900 dolara, već godinu dana prodaje po cijeni od jednog dolara, ali bezuspješno. Zainteresovanih kupaca jednostavno nema, piše "Daily mail".

U Detroitu se kuće ne mogu prodati ni za jedan dolar
Portal AnalitikaIzvor

Većinu nekretnina prodaju banke koje su ih oduzele vlasnicima zbog dugova, a sada pokušavaju da ih se što prije riješe kako ne bi plaćale porez. Porez na imovinu u Detroitu jedan je od najviših u Sjedinjenim Državama.

Detroit je u julu zbog duga od 18 milijardi dolara podnio zahtjev za proglašenje bankrotstva, ali je on odbačen na sudu u saveznoj državi Mičigen.

Guverner Mičigena Rik Snajder najavio je da će od federalnih vlasti zatražiti pomoć za rušenje određenog broja zgrada, od 78.000 napuštenih objekata i kuća u Detroitu.

Bankrot Detroita je rezultat dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja industrije automobila, koja je nekada bila okosnica razvoja grada.

Grad je u posljednjih 10 godina izgubio četvrt miliona stanovnika, pa ih sada ima skoro dva i po puta manje nego pedesetih godina prošlog vijeka.

foto: Rojters

Portal Analitika