Društvo

Rupe ugrožavaju saobraćaj na graničnom prelazu Dobrakovo

0108granicniprelazok
P
rije ulaska na granični prelaz Dobrakovo iz pravca Bijelog Polja vidljiva su velika oštećenja cijelom širinom magistralnog puta, koja mogu ugroziti siguran i bezbjedan saobraćaj, piše „Blic Crna Gora“.

Rupe ugrožavaju saobraćaj na graničnom prelazu Dobrakovo
Portal AnalitikaIzvor

Osim oštećenja na samom prelazu, prema Srbiji u neposrednoj blizini bjelopoljske deponije u Kumanici, na jednoj od traka magistralnog puta, vremenom sve više raste udubljenje dugo više desetina metara.

Zbog ranijih problema sa putem na toj dionici, ona je prije nepune dvije godine bila rekonstruisana, izgradnjom potpornog zida i presvlačenjem novim slojem asfalta, ali problem je ponovo očigledan. Osim ova dva najveća oštećenja, onih manjih ima skoro 20.

Ekspert za planiranje saobraćaja i sudski vještak saobraćajne struke Milenko Čabarkapa kaže da je pucanje saobraćajnih traka na graničnom prelazu primjer rekonstrukcije puta proširenjem kolovoza, u kojoj je izostalo dimenzionisanje trupa puta i kolovozne konstrukcije prema očekivanom opterećenju, koje se sa teretnih vozila prenosi na kolovoz, u prolazu kroz carinski punkt.

- Tangencijalne pukotine u kolovoznom zastoru, po liniji spoja rekonstruisanog sa postojećim kolovozom, potvrđuju postojanje razlike u nosivosti kolovozne konstrukcije i trupa novoizgrađene saobraćajne trake u odnosu na ranije izgrađenu kolovoznu traku. Nekvalitetna rekonstrukcija je saobraćajnim rječnikom veoma nepovoljna, jer se javlja po zoni razdjelne linije kolovoznih traka. Ako se ne postavi odgovarajuća saobraćajna signalizacija, pojača pasivna zaštita puta po desnoj strani prema koritu rijeke i ne pristupi hitnoj sanaciji, ovakva oštećenja mogu biti uzrok saobraćajnih nezgoda“, smatra Čabarkapa.

On upozorava da to može dovesti dovesti do gubitka stabilnosti i upravljivosti nad vozilima prelaskom u kolovoznu traku namijenjenu za suprotan smjer kretanje, i da bi u tom slučaju moglo doći do saobraćajnih nezgoda.

Što se tiče problema oštećenja puta ispod deponije, oštećenje puta je slično prethodnom, na graničnom prelazu, samo što je više izražen.

- Smatram da su geološka istraživanja, ukoliko ih je ovdje uopšte i bilo, loše urađena. Izgradnji puta treba da prethode i geološka istraživanja podobnosti terena za izgradnju puta, koja bi, da su urađena, poslužila za dimenzionisanje trupa puta i za njegovo osiguranje potpornim i obložnim zidovima. Ovako, nepotpunim prethodnim istraživanjima, netačnostima u dimenzionisanju trupa puta i kolovozne konstrukcije pri projektovanju, nekvalitetnom izgradnjom, nevršenjem stručnog nadzora nad izvođenjem radova, formalnim tehničkim pregledom (ako je opšte i vršen), imamo magistralni put sa novim slabim mjestom koje, osim što ne opravdava uložena finansijska sredstva, postavlja i zahtjev za novim - rekao je Čabarkapa.

Portal Analitika