Društvo

EK: Usvojeni amandmani osnov za efikasno pravosuđe

0108evropskakomisijaok
C
rna Gora je usvajanjem ustavnih amandmana uspjela da postigne veliki politički konsenzus koji je ključan za reforme pravosuđa, a koje su zahtjev Evropske unije (EU) u procesu pridruživanja, ocijenjeno je iz Evropske komisije (EK).

EK: Usvojeni amandmani osnov za efikasno pravosuđe
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski parlament usvojio je glasovima vladajuće koalicije i opozicionih Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore amandmane na Ustav kojima je predviđeno da se vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom, a u eventualnom drugom krugu podrškom tri petine poslanika.

EK je pozdravila usvajanje seta ustavnih amandmana, čiji je cilj jačanje nezavisnosti pravosuđa, kao i konstruktivne napore različitih političkih subjekata, da se postigne taj rezultat.

-Usvojeni ustavni amandmani konstituisani su da bi se smanjio politički uticaj na imenovanje visokih pravosudnih funkcionera kroz transparentniji i na osnovu zasluga procedure proces, kroz uvođenje kvalifikovane većine, u kojima je parlament uključen. Oni su osnov efikasnog pravosudnog sistema- kaže se u izjavi EK.

Iz te institucije su naveli da je neka pitanja Crna Gora odlučila da reguliše zakonom, a ne na nivou Ustava, kako je predložila EK.

-Vjerujemo da će relevantni zakoni biti izmenjeni bez odlaganja i u skladu sa evropskim standardima, EK će pažljivo pratiti taj proces- poručili su briselski zvaničnici.

(Mina)

Portal Analitika