Politika

Medojević: Parlamentarni izbori jedini način izlaska iz krize

medijevic
C
rna Gora je u dubokoj političkoj krizi već pola godine, i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini je način za izlazak iz nje, kazao je funkcioner Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, ocjenjujući da bi nakon izbora došlo do smjene vlasti.

Medojević: Parlamentarni izbori jedini način izlaska iz krize
Portal AnalitikaIzvor



Medojević je rekao da je u posljednjih šest mjeseci u Crnoj Gori permanentna kriza vlasti koja se manifestovala poslednjem zasijedanju na kojem nije usvojen niz sistemskih zakona.

“U demokratskim zemljama prvi put kada Vlada nema većinu za bilo koji, a kamoli za zakone sistemskog karaktera, vraća se mandat građanima, raspušta se parlament i ide se na vanredne parlamentarne izbore”, kazao je Medojevič agenciji MINA.

On je podsjetio da parlament prethodnih dana nije usvojio Vladine Predloge zakona o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, Izvještaje o radu Sudskog savjeta i Tužilaštva, i da je danas iz procedure povučen Predlog zakona o rebalansu budžeta.

“Imamo duboku, strukturnu krizu vlasti, i jedino rješenje koje je moguće u demokratskim zemljama je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, kazao je Medojević.

On smatra di novi parlamentarni izbori značili i "pad aktuelnog režima".

Prema riječima Medojevića, osim vladajuće većine i predstavnici organizovanog kriminala su zainteresovani za očuvanje režima i zabrinuti za demokratske promjene.

“Aktuelna situacije je zabrinjavajuća i nastavak je agonije, jer Vlada nema većinu za sprovođenje unutrašnje i spoljne politike, što dovodi u pitanje ustavni poredak. Ostaje ono čega se najviše plašimo, da se odluke umjesto u parlamentu, javno, donose iza leđa javnosti”, naveo je on.

Medojević je ocijenio da je prvi korak za izlazak iz krize raspuštanje Skupštine i zakazivanje vanrednih izbora, i davanje šanse građanima da uporedi ekonomsku politiku vlasti i crnogorske opozicije.

On smatra da je povlačenje Predloga o rebalansu budžeta iz skupštinske procedure, truli kompromis vladajuće koalicije koji će štetiti građanima.

„Ovo nije kompromis koji je bio poželjan, već samo nemoć DPS-a i SDP-a da raskinu koaliciju i uticaj organizovanog kriminala i tajkuna koji imaju uticaj na te stranke i koji se plaše promjena“, kazao je Medojević.

On je rekao da je DF protiv tajnih dogovora, i ponovio da su vanredni izbori jedino rješenje.

„Izbori mogu biti odmah na jesen i tu građani treba da se pitaju da li žele ovakvu Vladu koja je u haosu i konfuziji, ili ozbiljnu vlast koja će odgovorno voditi državu”, zaključio je Medojević.

Portal Analitika