Svijet

Indijske princeze dobile pravnu bitku za očevo nasljeđe

0108FHouse
J
edan indijski sud je presudio da je testament prebogatog Maharadže Harindera Singa Brara od Faridkota bio falsifikovan na štetu njegovih kćerki princeza, dodijelio im je očevo nasljedstvo vrijedno oko 2,6 milijardi funti (3 milijarde eura) i time stavio tačku na višedecenijsku priču, sa zapletom boljim od većine popularnih “sapunica” koje iz ove zemlje pristižu.

Indijske princeze dobile pravnu bitku za očevo nasljeđe
Portal AnalitikaIzvor

Maharadža krunisan još kao dijete i bogat toliko da ljudska mašta teško može da zamisli, pao je u duboku depresiju nakon što je u starosti izgubio sina jedinca, a nekoliko mjeseci kasnije, i sam je preminuo.

Nakon očeve smrti, maharadžine kćerke, princeze, nijesu naslijedile palatu, zlato i zemlju koji im rođenjem pripadaju, već su upravu nad cjelokupnim bogatstvom preuzeli maharaždini službenici.

Dvjema mlađim kćerkama, Dipinder Kaur i Mahipinder Kaur, dodijeljene su mjesečne apanaže od 20 i 18 dolara, dok su njegova majka, supruga i najstarija kćerka Amrit Kaur, ostavljene bez prebijene pare, ova posljednja navodno zato što se udala suprotno očevoj volji.

Ubijeđene da su pohlepni službenici falsifikovali maharadžinu posljednju volju i na taj način se domogli bogatstva, princeze su ih tužile sudu.

Sudski proces se, međutim, otegao, a Radžniš Kumar Šarma, sudija okružnog suda u gradu Čandigaru, tek u subotu je donio presudu po tužbi koju je 1992. podnijela Amrit Kaur, maharadžina najstrija kćerka, i njoj i njenim sestrama dodijelio u državi Pendžab legendarno bogatstvo Faridkotovih, kojim su dotad u ime povjereničkog fonda upravljali maharadžini službenici.

Imovina o kojoj je riječ obuhvata 350 godina staru tvrđavu, palate i šume u Faridkotu, luksuznu vilu okruženu prostranim vrtovima u centru Nju Delhija i slične nekretnine u još četiri indijske savezna države. Tu je i 18 luksuznih automobila, među kojima u i “rols rojs”, “dajmler” i “bentli”, svi u voznom stanju, kao i aerodrom u Faridkotu, koji su korisili vojska i državna uprava Pendžaba. Porodično zlato, nakit i dragulji vrijedni su oko 150 miliona eura.

U međuvremenu, Mahipinder je umrla, Dipinder i Amrit su već osamdesetogodišnjakinje, a vrijednost imanja je višestruko porasla.

Portal Analitika