Politika

Skupština usvojila tehnički izvještaj o radu Ankentnog odbora

SKUpstina1ok3107
C
rnogorska Skupština usvojila je kasno sinoć tehnički izvještaj o radu Anketnog odbora koji je utvrđivao činjenice u vezi sa aferom Snimak, koji sadrži osnovne podatke o broju sjednica tog tijela i održanih kontrolnih saslušanja, prenosi Mina.

Skupština usvojila tehnički izvještaj o radu Ankentnog odbora
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj se prema Poslovniku Skupštine usvaja konstatacijom bez glasanja poslanika.

Odbor je ranije predložio Skupštini da usvoji tehnički izvješta, nakon što nijedan od tri ponuđena predloga zaključaka nije dobio potrebnu većinu.

U diskusiji su zbog nedostatka vremena, jer je parlament morao da glasa o izvještaju prije ponoći, kada se završava redovno proljećno zasijedanje, mogli učestvovati samo članovi Anketnog odbora.

Predsjednik Odbora Koča Pavlović kazao je da je za otvaranje poglavlja 23 i 24 postavljena su tri uslova, a jedan od njih je rasvjetljavanje afere Snimak, utvrđivanjem političke i krivično-pravne odgovornosti aktera tog slučaja.

On smatra da parlament i Anketni odbor nijesu ispunili zadatak i očekivanja iz Brisela.

„Od Skupštine se jasno očekivalo da ispita i ustanovi političku odgovornost aktera afere Snimak“, naveo je Pavlović.

On je podsjetio da je Odbor razmatrao tri predloga izvještaja o svom radu.

„Front je predložio konkretne sankcije za aktere afere. SDP je predložio dokument sa kojim sam bio razočaran, a u zaključcima DPS-a se navodi da je taj slučaj iskontruisan i da su svi koji su tražili da se ispita afera bili zavedeni“, rekao je Pavlović.

On je podsjetio da Odbor nije uspio da usvoji nijedan od predloženih dokumenata, već je usvojen prosti izvještaj.

„Na taj način smo poslali poruku da parlament nema političke volje da se suoči sa monstruoznim djelovanjem partije koja sebe naziva demokratskom“, dodao je Pavlović.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović kazao je da će novi organi koji će biti izabrani, nakon promjene Ustava, raditi svoj posao.

„Ako nijesmo mogli da utvrdimo političku odgovornost, nove institucije koje će utvrditi krivičnu odgovornost onih koji su zloupotrijebili državne resurse“, kazao je on.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Milutin Simović, rekao je da je afera Snimak pokrenuta jer je, kako je naveo, trebalo opravdati poraz na parlamentarnim i pribaviti alibi za poraz na predsjedničkim izborima.

„Po ocjenama OEBS-a i Savjeta Evrope građani su na tim izborima napravili slobodan izbor“, rekao je Simović.

On je naveo da se Anketnom odboru pokušalo suditi DPS-u.

„Raspravljalo se o pojedinačnim diskusijama koje nijesu proizvele nikakvu zloupotrebu državnih resursa“, kazao je Simović.

On je dodao da su u DPS-u uvjereni da će parlamentarna istraga u vezi sa aferom Snimak doprinijeti jačanju kontrolne uloge parlamenta.

„Odbor je došao do značajnih rezultata - da nije bilo nikakve zloupotrebe državnih resursa“, rekao je Simović.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Mićo Orlandić rekao je da žali što kolege iz Odbora nijesu prihvatili predlog izvještaja njegove stranke.

On je podsjetio da se u tom dokumentu navodi da na organima DPS-a nije odlučeno i dogovoreno da se vrše zloupotrebe u izbornom procesu.

Pavlović je kazao da SDP svojim zaključcima poziva DPS umjesto parlament da utvrdi političku odgovornost svojih funkcionera.

„Time molite mačku da sačuva džigericu“, dodao je Pavlović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić kazala je da se na osnovu objavljenih audio zapisa sa sjednica DPS-a može pouzdano utvrditi da su funkcioneri te stranke na partijskim sjednicama planirali i realizovali zloupotrebu državnih resursa.

„Na taj način je prekršen Ustav i odredbe iz nekoliko zakona“, rekla je Jasavić, navodeći da je parlament morao da utvrdi političku odgovornost funkcionera DPS-a.

Poslanik albanske koalicije, Fatmir Đeka podsjetio je da je na Odboru podržao predlog izvještaja DPS-a.

Almer Kalač iz Bošnjačke stranke da je Odbor prikupio veliki broj podataka u svom radu.

„Sva dokumentacija dostupna je nadležnim organima, i ukoliko procijene da su im potrebne mogu ih uvijek dobiti. Odbor se bavio prikupljanjem podataka i utvrđivanjem činjenica a ne presuđivanjem“, kazao je on.

Portal Analitika