Region

Od danas i sveštenici u Vojsci Srbije

00108SvesteniciVojnici
U
Vojsci Srbije od danas će biti raspoređeni i vojni sveštenici - osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan, javlja RTS.

Od danas i sveštenici u Vojsci Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Mediji u Srbiji javljaju da se ovim sveštenici vraćaju u Vojsku Srbije nakon 70 godina, pa  nije potpuno jasno o kojoj Vojsci Srbije misle 1943. godine.

Sveštenicima su u Upravi Generalštaba Vojske Srbije za ljudske resurse na današnjoj svečanosti pročitani ukazi o postavljanju na dužnosti oficira vjerske službe.

Pukovnik Milan Aksić istakao je da, "poslije više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire vjerske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika naše vojske na slobodu vjeroispovijesti".

Svečanosti su prisustvovali i vladika Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar, navela je Vojska Srbije u saopštenju na svom sajtu.

U Generalštab Vojske Srbije biće raspoređani pravoslavni sveštenik, kapelan i imam, dok će po jedan pravoslavni sveštenik biti na vojnoj akademiji i Vojno medicinskoj akademiji.

Petorica pravoslavnih sveštenika biće raspoređeni u jedinicama Vojske Srbije. Vojni sveštenici - oficiri, neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju.

Na 100 do 500 pripadnika jedne vjerske zajednice u sistemu odbrane, planirano je da bude zaposlen jedan sveštenik, da dva dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, a na svakih sljedećih 1.000 pripadnika Vojske po jedan oficir verske službe.

Vojni sveštenici će imati duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, biće savjetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Nosiće odjeću vjeroispovijesti kojoj pripadaju samo tokom obavljanja bogoslužbene djelatnosti, dok će u ostalim prilikama nositi uniformu Vojske Srbije na kojoj će biti istaknuto obilježje vjeroispovijesti.

Svi kandidati za vojnog sveštnika morali su, prilikom konkurisanja, da imaju pozitivan stav tradicionalne crkve, odnosno vjerske zajednice kojoj pripadaju o ispunjavanju uslova za vojnog sveštenika, odnosno vjerskog službenika sa kanonskog ili šerijatskog osnova.

 

Portal Analitika