Svijet

Urugvaj za potpunu legalizaciju marihuane?!

3107droga
U
rugvaj bi mogao da postane prva država na svijetu, koja će u potpunosti legalizovati marihuanu, prenosi BBC.

Urugvaj za potpunu legalizaciju marihuane?!
Portal AnalitikaIzvor

O ovom prijedlogu, koji podržava vlada predsjednika Hosea Muhike, glasaće se u urugvajskom parlamentu. Da bi prijedlog legalizacije postao zakon, moraju da ga prihvate poslanici u oba doma urugvajskog parlamenta.

U tom slučaju urugvajska vlada će na sebe preuzeti proizvodnju, skladištenje i distribuciju marihuane, prenosi BBC.

Vlada podržava prijedlog legalizacije zato što, kako kažu, žele da otmu dilerima izvor zarade, a istovremeno smatraju da će na ovaj način ograničiti konzumaciju težih droga.

Kupci marihuane, ukoliko zakon prođe, moraće da budu stariji od 18 godina i upisani u poseban registar. Mjesečno će moći da kupe najviše 40 grama, a biće im dozvoljen i uzgoj do šest biljaka za lične potrebe.

U donjem domu urugvajskog parlamenta sjedi 99 poslanika. Vladajuća koalicija Frente Amplio podržava legalizaciju marihuane, ali unutar njihovih redova ima nekoliko poslanika koji su poručili da neće glasati za legalizaciju.

Međutim, i na opozicionoj strani donjeg doma urugvajskog parlamenta ima više poslanika koji su se izjasnili u korist legalizacije. Veliki zagovornik legalizacije marihuane je ministar odbrane Eleuterio Fernandez Huidobro, koji je i predložio ovaj zakon.

- Prohibicija određenih droga stvara više problema za društvo nego same droge. A posljedice takvih problema su katastrofalne - tvrdi urugvajski ministar odbrane.

Portal Analitika