Region

Preminuo kompozitor Enco Lesić, bivši član „Indeksa“

0108encoLesic
P
oznati klavijaturista, kompozitor i producent Enco Lesić preminuo je u Splitu, a ostaće upamćen po svojoj pesmi „Sve ove godine dala bi za jednu noć“ koju su pjevali „Indeksi“ i kasnije „Bijelo dugme“, prenosi B92.

Preminuo kompozitor Enco Lesić, bivši član „Indeksa“
Portal AnalitikaIzvor

Početkom sedamdesetih bio je član sarajevske grupe „Indeksi“. U januaru 1972. godine u muzičkoj emisiji „Maksimetar“ TV Beograd, Indeksi su prvi put otpjevali pomenutu pjesmu Enca Lesića. Lesić je ubrzo napustio „Indekse“ i u Zagrebu osnovao grupu „Spektar“.

Osamdesetih godina dolazi u Beograd gdje otvara studio „Druga maca“ koji će postati odskočna daska bendovima novog talasa. Album „Paket aranžman“ snimljen je 1981. godine u Encovom studiju, a on je bio i u ulozi glavnog producenta albuma na kome su se našli „Idoli“, „Električni orgazam“ i „Šarl Akrobata“.

U njegovom studiju snimali su i „Ekaterina velika“, te grupa „U Škripcu“. Komponovao je muziku za osam dugometražnih filmova među kojima su „Poltron“, „Lijepe žene prolaze kroz grad“, „Sulude godine“, a devedesetih godina Enco je zatvorio studio i vratio se u Split.

 

Portal Analitika