Politika

Drobnič: Važan korak na putu Crne Gore ka EU

mitjairanko3107
Š
ef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič kazao je, da je usvajanje izmjena Ustava u oblasti pravosuđa značajna odluka, koja stvara uslove za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

Drobnič: Važan korak na putu Crne Gore ka EU
Portal AnalitikaIzvor

- Ova odluka je važan korak na putu Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Usvajanje ustavnih promjena je ključno za nastavak pregovora. Nakon usvajanja ustavnih promjena Crna Gora će imati otvoreni put ka pregovorima na svim područjima, a ne samo po pitanju vladavine prava. To  daje mogućnost da se napreduje na svih 35 poglavlja – kazao je Drobnič na koktelu koji je upriličen u holu Skupštine nakon usvajanja amandmana na Ustav.

On je istakao da je u skupštinskoj raspravi došlo do izražaja da su ustavne promjene neophodne ne samo zbog put aka EU već i zbog unapređenja kvaliteta života građana.

- Ustavne promjene su zahtjevan korak. Proces evropskih integracija treba izuzeti iz dnevne politike i koncentrisati se na donošenje strateki važnih odluka. To ste danas i postigli i naglasili ste potrebu da se nastavi proces evropskih integracija – rekao je Drobnič.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić poručio je da je usvajanjem ustavnih promjena parlament dobio nove moći u davanju legitimiteta drugim vlastima ali i dodatnu odgovornost da ih koristi na pravi način.

- Parlament je dobio nove obeveze da demokratski legitimitet koji dobijamo na izborima koristimo da sudstvo bude nezavisno i odgovorno, tužilatvo samostalno i efikasno, a da Ustavni sud bude garant Ustava i punog povjerenja javnosti u njegove odluke - istakao je on.

Usvojeni ustavni amandmani su, kako je ocijenio, dug put ka pravom rješenju. Istakao je da su ustavnim amandmanima svi dali doprinos, kako oni koji su glasali za njih, tako i oni koji ih nijesu podržali.

- I oni koji nijesu glasali, vjerovali su da je to najbolje za Crnu Goru - naveo je Krivokapić.

 

Portal Analitika