Svijet

Preminuo „patrijarh njemačke privrede“

3107-berthold
B
erthold Bajc
, "patrijarh j privrede", sinonim za "Krup" i čovjek zaslužan za razvoj njemačke industrije čelika, preminuo je u 99. godini života.

Preminuo „patrijarh njemačke privrede“
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od najvažnijih menadžera njemačke poslijeratne industrije, umro je u momentu kada se njegov koncern nalazi u jednoj od najvećih kriza od fuzije sa "Tisenom" u "Tisen Krup", 1999. godine.

Bajc, menadžer-filozof, spasilac Jevreja u crnim vremenima, nikada nije bio član nijedne partije, premda su se za njegovo mišljenje i stav političari otimali, a postao je legenda za života, kao prvi čovjek "Krupa" koji uvijek "ima posljednju riječ".

Smrt velikog menadžera koji je želio da bude ljekar, izavala je veliku žalost u Njemačkoj.

Bio je aktivan do kraja života, o čemu svjedoči činjenica da je početkom ove godine bio na sjednici skupštine akcionara "Tisen Krupa" u Bohumu, gdje su ga pristuni pozdravili snažnim aplauzom.

Bajca je 1953. godine u "Krup" doveo Alfrid Krup fon Bolen und Halbah, a kada se njegov sin Arnt odrekao imovine u koncernu, Bajc je od esenskog giganta napravio kapitalno društvo.

Od 1970. godine bio je predsjedavajući Nadzornog odbora, a od 1999. godine i počasni predsjedavajući Nadzornog odbora "Tisen Krupa".

Bajcu, kažu poznavaoci njemačke poslijeratne industrije, treba zahvaliti što je Njemačka i danas domovina jednog giganta u čeličnoj indistriji, koji se, istina, trenutno nalazi u turbulentnim vremenima.

Da li je uopšte i koliko posjedovao akcije "Tisen Krupa" ne zna se, ali se zna da je vladao kao partrijarh i da se njegova riječ poštovala, jer je poslije smrti poslednjeg Krupa bio upravnik cjelokupnog nasljeđa.

Nije mislio na penziju, a izgleda ni na na nasljednika koga, kažu poznavaoci, svjesno nije imenovao.

Upravljao se svojim osjećanjima, a mediji podsjećaju i da je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasao više stotina Jevreja, za šta je, zajedno sa suprugom, 1973. godine posebno priznanje od holokaust-memorijanog centra Jad Vašem u Izraelu.

Izvor: b92.net

Portal Analitika