Abiznis

Spremni da ulože u KAP više od 500 miliona eura

25kapok
N
jemačka HGL grupa, koja je pokazala interesovanje za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), spremna je da uloži u kompaniju više od 500 miliona eura, a realizacijom tih investicija, ukupna ulaganja bi dostigla oko 700 miliona, prenosi agencija MINA.

Spremni da ulože u KAP više od 500 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik HGL-a, Štefan Valter, rekao je agenciji Mina-business da se investicije odnose na modernizaciju opreme, glinicu i fabrike prerade, eletkrolizu, boksit.

- U periodu do 2016. godine u Kombinatu i Rudnicima boksita bi upošljavali preko 1,9 hiljada radnika, a KAP smo spremni da preuzmemo u ovom momentu sa 580 zaposlenih, naveo je Valter.

Uslov za to je da im Vlada Crne Gore obezbijedi adaptiranu cijenu struje u narednom petogodišnjem periodu, do obezbjeđenja sopstvenog izvora.

Valter je dodao da njihova ponuda još nije konačna.

- Kada sagledamo mogućnosti po pitanju dugoročnog izvora električne energije, dostavićemo kompletiranu ponudu Privrednom sudu i Vladi Crne Gore, rekao je Valter.

Ova ponuda je, ipak, pod znakom pitanja s obzirom na to da predlog rebalansa budžeta nije prošao Odbor za ekonomiju, finansije i budžet pa je izvjesno da neće imati podršku ni u parlamentu.

Odbijanje poravnanja po osnovu dugova na relaciji Elektroprivreda-Vlada-KAP, prema navodima predsjednika sindikata KAP-a, dovelo bi u pitanje isporuku električne energije Kombinatu, a samim tim i dalju sudbinu kompanije.

Takođe je sporan dio ponude oko subvencionirane cijene elektriène energije KAP- za petogodišnji period, jer su poslanici, među kojima je i koalicioni partner Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), odbila da podrže nove subvencije za Kombinat.

U Kombinat aluminijuma Podgorica je uveden stečaj, uprkos naporima Vlade da ga izbjegne kao „moguću, ali neželjenu opciju“, planom restrukturiranja preduzeća koji nije dobio podršku u parlamentu. To je još jedan otežavajući momenat u pregovorima sa potencijalnim investitorima, jer Vlada nema ingerencija u stečaju, već taj postupak vodi Privredni sud.

Portal Analitika