Društvo

Potpisani MIDAS projekti u vrijednosti od 135.000 eura

0304petarivanovicok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja profesor dr Petar Ivanović i  11 poljoprivrednih proizvođača, potpisali su danas Ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u okviru trećeg javnog poziva MIDAS projekta,  vrijednosti 135 hiljada eura, navodi se u saopštenju.

Potpisani MIDAS projekti u vrijednosti od 135.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Ugovore su potpisali po tri proizvođača iz Nikšića i Berana i po jedan aplikant iz Cetinja, Plava, Mojkovca, Pljevalja i Podgorice.

Ministar Ivanović saopštio je da se broj učesnika poziva MIDAS projekta, stalno povećava i da je samo u Četvrtom MIDAS projektu evidentirano oko 500 aplikacija, što je ogroman rast u odnosu na dosadašnje pozive. On je rekao da se sa dosadašnjim radom , sasvim izvjesno, stvaraju mogućnosti da se u naredne četiri godine planira između 14  i 15 miliona eura na godišnjem nivou za investicije u oblasti poljoprivrede.

- Jedan dio tih sredstava biće obezbijeđen  iz nacionalnog Agrobudžeta, a drugi dio kroz različite oblike podrške, a MIDAS  je jedna od mogućnosti, kazao je Ivanović.

Poljoprivrednim proizvođačima ministar je poručio da moraju smanjiti troškove, kako bi postali konkurentni i održivi.

- Uspjeli smo da se izborimo za oslobađanje od akciza za troškove goriva i upravo smo završili prvu verziju pravilnika, kojim će se regulisati procedure za oslobađanje poljoprivrednih proizvođača za troškove akcize u gorivu što bi trebalo da doprinese smanjivanju troškova proizvodnje, naglasio je.

Ministar Ivanović ponovo je apelovao na proizvođače da na vrijeme osiguraju svoju proizvodnju, kako bi bili u mogućnosti da dobiju odštetu, nakon potencijalnih nepogoda, ponovivši da ona iznosi 50 procenata.

Na pitanje da li će ove godine biti otkupa jagnjadi, ministar Ivanović je saopštio da u tom segmentu postoji problem koji Ministarstvo nastoji da riješi.

- Na tržištu postoji tražnja ali se traže jagnjad koja imaju standardizovanu kilažu od 14, 16 ili 18 kg, a ne 30 kilograma. Sada imamo problem kako da objasnimo onima koji se bave uzgojem jagnjadi da moraju na vrijeme da prodaju svoj proizvod, a ne da pređe preko određene kilaže, poručio je Ivanović.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  je, kako je naveo, već kontaktiralo one koji prave klastere, odnosno nekoliko velikih prerađivača mesa, koji su i najveći kupci žive stoke u Crnoj Gori, i da sa njima pokušava da razradi program.

Govoreći o MIDAS projektu, njegov menadžer mr. Miloš Šturanović, kazao je da bi potencijalna vrijednost grant podrške za tih 11 proizvođača, na kraju završenih investicija, trebalo da iznosi  81.000  eura.

- U okviru četiri Javna  poziva za grantove koje su do sada bila objavljena, primili smo 1.400  aplikacija, a ukupna vrijednost traženih investicija je bila 36 miliona eura. Zaključili smo 412 ugovora o bespovratnoj grant podršci ukupne vrijednosti investicija 7,5 miliona eura, od čega je vrijednost naše grant podrške 3,8 miliona eura, precizirao  je Šturanović nakon potpisivanja Ugovora.

Investicije u okviru drugog i trećeg poziva  MIDAS projekata odnosile su se na  rekonstrukciju i adaptaciju štala i koliba, kamenih zidova i podzida, izgradnja bazena za stajnjak u cilju očuvanja životne sredine, kao i nabavku opreme i mehanizacije, što za cilj ima  povećanje proizvodnje i smanjenje troškova.Od ukupnog broja zaključenih ugovora, uspješno je završeno 299 investicija u vrijednosti od 5 miliona eura, a na račune korisnika programa MIDAS uplaćeno je 2,5 miliona eura, odnosno 36,39 odsto, objasnio je Šturanović.

Saopštio je i da Ministarstvo nije imalo nijednu konkretnu primjedbu ili slučaj da se sa određenim podnosiocem zahtjeva ili kompanijom zaključi ugovor, a da nisu bili ispunjeni svi uslovi.

Pomoćnik ministra Blagota Radulović koji je zadužen za uspostavljanje i razvoj Agencije za plaćanje, rekao je, da je sam MIDAS projekat orginalno bio zamišljen kao uvod  za nešto što Crnu Goru očekuje u skorijem periodu, a to je IPARD program, odnosno uspostavljanje Agencije za plaćenje.

- Radimo naporno na tome da pokušamo da ispunimo sve institucionalne kriterijume koje EU zahtjeva  od nas kada je uspostavljanje Agencije za plaćanje u pitanju, rekao je  Radulović.

On je dodao da je Ministarstvo uspješno predalo akreditacioni paket za nacionalnu akreditaciju, što je samo korak bliže ka uspostavljanju IPARD agencije, odnosno otvaranju fondova EU.

- Agencija za plaćanje će biti tu kao pomoć poljoprivrednicima, i procedure, odnosno aplikacije u njoj će biti slične kao i do sada u MIDAS projektu. To će biti dobra šansa za poljoprivredne proizvođače da nastave da se nadograđuju i budu konkurentni na našem i stranom tržištu, i da podižu svoje standarde i  da uspješno idu u susret EU, zaključio je Radulović.

 

 

Portal Analitika