Društvo

Institut Alternativa: Portal MojGrad.me povećaće transparentnost lokalnih budžeta

3107-moj-grad
I
nstitut alternativa (IA) je danas na konferenciji za medije predstavio svoj novi portal, MojGrad.me, koji ima za cilj povećanje transparentnosti lokalnih budžeta.

Institut Alternativa: Portal MojGrad.me povećaće transparentnost  lokalnih budžeta
Portal AnalitikaIzvor

- Portal www.MojGrad.me predstavlja pionirski projekat vizuelizacije budžetskih podataka u Crnoj Gori i nastao je u sklopu projekta “Monitoring lokalnih budžeta” čiji je cilj povećanje transparentnosti lokalnih finansija. Sproveden je uz podršku uz podršku Fondacije za otvoreno društvo - Think Tank Fund i Information Program, stoji u saopštenju Instituta Alternativa.

Iz IA smatraju da su „budžeti lokalnih samouprava u Crnoj Gori neadekvatno kontrolisani, uz slabo funkcionisanje svih mehanizama zaduženih za nadzor - građanski nadzor, lokalni parlamenti, komercijalna revizija završnog računa, državna i unutrašnja revizija“.

- Takođe, lokalne finansije u Crnoj Gori su nedovoljno transparentne, podaci o budžetima lokalnih samouprava su teško dostupni, a format u kom se predstavljaju je nerazumljiv građanima. Objedinjavanjem svih dostupnih podataka na jednom mjestu i njihovim prikazivanjem na jednostavan i vizuelno prijemčiv način, učinili smo lokalne budžete bliže građanima i svim zainteresovanim za lokalne finansije, navodi se u saopštenju IA.

Podacima o lokalnim finansijama na portalu www.MojGrad.me je moguće prostupiti na tri načina: kroz detaljan uvid u finansije pojedinačne lokalne samouprave, poređenjem svih lokalnih samouprava prema jednom od 33 budžetska kriterijiuma i poređenjem regiona Crne Gore prema jednom od budžetskih kriterijuma.

Imeđu ostalog, na portalu www.MojGrad.me, možete pronaći: podatke o prikupljenim i potrošenim sredstvima svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, počevši od 2009. godine, odluke o završnom računu budžeta svih opština, izvještaje o komercijalnoj reviziji završnih računa budžeta svih opština, podatke o zaduženosti - neizmirenim obavezama lokalnih samouprava, podatke o broju lokalnih službenika i namještenika i njihovim primanjima, podatke o stopi nezaposlenosti za sve lokalne samouprave, itd.

- Osim budžetskih podataka, na portalu se mogu pronaći i objašenjenja ključnih budžetksih pojmova i budžetskog ciklusa na lokalnom nivou, kao i razni dodatni podaci o lokalnim samoupravama u Crnoj Gori. Uz podršku naših medijskih partnera, uspjeli smo da obezbijedimo da se na našem portalu nađu i najinteresantniji novinski članci o lokalnim finansijama, objašnjavaju iz IA.

Kako su najavili iz Instituta Alternativa u narednom periodu će se truditi da portal osvježe novim podacima, a želja im je i da određene budžetske kategorije predstave sa više detalja i informacija, a www.MojGrad.me učine prepoznatljivim mjestom za okupljanje svih onih koji žele pouzdanu informaciju o lokalnim finansijama.

 

 

 

Portal Analitika