Abiznis

Željezarci pripremaju žalbu Ustavnom sudu

yeljeyarciuok
Grupa sadašnjih i bivših radnika Željezare i njenih nekadašnjih pogona Radventa i Centra tehničkih gasova – Messer, žaliće se Ustavnom sudu na odluku Skupštine da im ne omogući povoljnije penzionisanje kao radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica.

Željezarci pripremaju žalbu Ustavnom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Član Izvršnog odbora Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Perović, rekao je agenciji Mina- business da je oko 100 metalurga, koji su predali zahtjev, razočarano takvom odlukom, posebno izostankom podrške pojedinih poslanika iz Nikšića.

- Nepošteno je što su nas odvojili od zaposlenih u aluminijumskoj industriji, jer kada je rješavano to pitanje u Željezari, iste benefite za povoljnije penzionisanje imali su i radnici iz KAP-a i drugih firmi iz metalske djelatnosti, podsjetio je Perović.

Prema njegovim riječima, zbog toga će se metalurzi, najvjerovatnije, žaliti, a nijesu isključeni ni eventualni protesti.

Perović je kazao da je radnicima neshvatljiva odluka Skupštine o izopštavanju njihovog zahtjeva iz dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) i zbog činjenice da bi se penzionisanjem oslobodilo 40 radnih mjesta za upošljavanje mladog kadra u Željezari Tosčelik.

"Bili smo spremni da ostanemo i do pola godine i besplatno radimo u Željezari kako bi obučili mlade radnike. Nijesmo htjeli da gledamo samo svoj interes, iako je rad pod teškim uslovima 30 godina ostavio posljedice", rekao je Perović.

Metalurzi su u ponedjeljak Skupštini predali zahtjev da budu uključeni u Predlog dopuna Zakona o PIO, kojim bi im se omogućio odlazak u prijevremenu penziju sa 30 godina staža, od kojih se 20 računa kao beneficirani.

Perović je podsjetio da riječ o 36 aktivnih radnika koji traže i otpremnine i penzije, dok oko 40 bivših, koji su uz socijalni program napuštili fabriku, zahtijeva da im se prizna uslov za penzionisanje.

Pravo na prijevremenu penziju zahtijeva i 15 nekadašnjih radnika Mesera i 17 Radventa, koji su ranije dobili otpremnine.

Skupština je u utorak usvojila predlog dopuna Zakona o PIO kojim se omogućava povoljnije penzionisanje samo zaposlenima u aluminijumskoj industriji, čime je odlazak u prijevremenu penziju obezbijeđen radnicima KAP-a sa 30 godina radnog staža, od kojih je efektivno 20 godina provedeno na mjestima gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Ostvarivanje tog prava oročeno je do 30. septembra ove godine.

 

 

Portal Analitika