Abiznis

Dakićevci poručili: Đukanovićevo vrijeme je prošlo

radniciradojeuok
Bivši radnici podgoričkog „Radoja Dakića“ smatraju da je vrijeme premijera Mila Đukanovića prošlo i da bi trebao da raspiše referendum na kom bi se građani izjasnili o njegovom ostanku.

Dakićevci poručili: Đukanovićevo vrijeme je prošlo
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca „Radoja Dakića“, Milan Vukčević kazao je da državnom imovinom ne može da upravlja neko ko nema povjerenje naroda, a dokaz za to je, kako je naveo, neizglasavanje rebalansa budžeta.

Vukčević je agenciji Mina-business rekao da su izjave Đukanovića u Skupštini njegov problem jer se ponašao suprotno pravnim i etičkim normama.

„Premijer je svojom izjavom na premijerskom satu, da građani neće plaćati dugove „Radoja Dakića“, pokušao da se distancira od zakona, suda i nas, kao da mi nijesmo narod“, dodao je Vukčević.

Vukčević smatra da je Đukanović, umjesto da se izvini, nastavio sa starom praksom manipulacije.

- Mislili smo da je naučio lekciju i da će početi da se ponaša po zakonu. Poslije ovakvih saznanja državni tužilac bi trebao da pokrene istragu jer se radi o korupciji putem autoriteta, rekao je Vukčević.

On je kazao da je i današnji protest bivših radnika "Dakića" počeo minutom ćutanja zbog smrti još jednog kolege. „Da smo tretirani na adekvatan način život bi nam bio kvalitetniji i izbjegle bi se neke tragedije.

Malo je onih koji mogu da se odupru nemaštini, nesigurnosti, nazaposlenosti i neizvjesnosti“, naveo je Vukčević.

Bivši radnici "Radoja Dakića" od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani (Company) i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

 

 

Portal Analitika