Društvo

REBRONJA: Presuda u slučaju Morinj ne donosi adekvatnu pravdu za žrtve

visisud
D
anašnja presuda Višeg suda pokazuje da ishodi suđenja za ratne zločine ne donose adekvatnu pravdu za žrtve, izjavila je za Portal Analitika Mirela Rebronja iz Centra za građansko obrazovanje.

REBRONJA: Presuda u slučaju Morinj ne donosi adekvatnu pravdu za žrtve
Portal AnalitikaIzvor

Viši sud u Podgorici ponovo, je po treći put, proglasilo krivim optužene Špira Lučića, Bora Gligića, Iva Menzalina i Iva Gojnića da su krivi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u logoru Morinj.

Sudsko vijeće sutkinje Milanke Žižić osudilo je njih četvoricu na kaznu zatvora od ukupno 12 godina.

Prema riječima Rebronje od samog početka je svjesno odugovlačen postupak, a nameće se ocjena da je u Crnoj Gori vremenom uspostavljena praksa opstrukcije svih slučajeva ratnih zločina.

Ona se, tvrdi Rebronja, vrši tako što pravosudni organi ne koriste sva ovlašćenja i institute koji su im na raspolaganju kako u istražnim radnjama, tako i tokom samih sudskih postupaka.

- Postaje pravilo, ne samo u slučaju “Morinj”, veći i ostalim slučajevima ratnih zločina koji se procesuiraju u Crnoj Gori, da jedna sudska instanca donosi odluku koju viša poništava i postupak vraća na početak, čime se za nekog “kupuje” vrijeme, a znamo da protok vremena u ovakvim slučajevima vodi sve težem utvrđivanju odgovornosti. Potpuno drugačiji ishod bismo imali da su dokazni postupci izvršavani blagovremeno i da su ih pratile odgovarajuće sudske odluke, kazala je za Portal Analitika Mirela Rebronja iz CGO.

Ona dodaje da je izostala suštinska spremnost da se ovaj, kao i ostali slučajevi ratnih zločina rasvijetle do kraja, pri čemu bi bila utvrđena i odgovornost nalogodavaca ne samo izvršilaca, a samo takav pristup bi, smatra Rebronja, vodio stvarnom zadovoljenju pravde za žrtve.

Odbrana je, nezadovoljna presudom, najavila žalbu. Pošto je riječ o trećem suđenju za zločin u Morinju, ukoliko Apelacioni sud i po treći put prihvati žalbu odbrane, tada će konačnu sudsku presudu donijeti Apelacioni sud.

Rebronja ističe da najava žačbe na presudu nije ništa neočekivano, jer advokati koriste svoje procesne pretpostavke i prava koja im pripadaju.

- Ovdje je suštinski problem nedopustivo dugo vođenje postupaka, koje u krajnjem rezultira neizvođenjem dokaza i neadekvatnim kaznama za počinjene zločine, ali i bez utvrđivanja nadležnih u pravosudnim organima za ovakav učinak odnosno za činjenicu da crnogorsko pravosuđe ni 20 godina nakon počinjenog zločina na njenoj teritoriji nije u stanju da obezbijedi pravdu za žrtve, zaključila je Rebronja za Portal Analitika.

Portal Analitika