Abiznis

Građanima aktivnija uloga u kampanji protiv sive ekonomije

3107radojezugicok
M
inistar finansija Radoje Žugić i stalni koordinator Sistema UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski potpisali su danas ugovor o podjeli troškova za finansiranje projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije”, saopšteno je Portalu Analitika iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću.

Građanima aktivnija uloga u kampanji protiv sive ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

“Osnovni cilj projekta je da uspostavi brzu i efikasniju komunikaciju između građana i organa nadležnih za suzbijanje sive ekonomije, te da građanima omogući da se aktivno uključe u borbu protiv ove negativne pojave. U tom cilju, projekat se oslanja na veb i mobilnu aplikaciju “Budi odgovoran” koja je nagrađena na nedavno završenom takmičenju “Otvorene ideje za Crnu Goru”, a građani je već koriste za prijavljivanje raznih neregularnosti.  Projekat će biti praćen intenzivnom javnom kampanjom”, najavljeno je u saopštenju.

Ministar Žugić je ukazao na značaj borbe protiv sive ekonomije za stabilnost javnih finansija, stvaranje ravnopravnih uslova poslovanja i poštovanje vladavine prava. Žugić je naglasio važnost javne podrške i aktivnog učešća građana u kampanji borbe protiv sive ekonomije, koju trenutno sprovode nadležne državne institucije.

„Da bismo dodatno motivisali građane da ukažu na konkretne slučajeve sive ekonomije, Vlada je odlučila da 50 odsto iznosa kazni izrečenih po prijavama građana bude investirano u svrhe od opšteg društvenog značaja, poput nabavke deficitarne medicinske opreme ili unapređenja uslova u ustanovama socijalne, dječije i zdravstvene zaštite“, naveo je ministar Žugić, dodajući da će sami građani imati odlučujuću riječ u određivanju načina ulaganja ovog novca.

Vrbenski je izrazio uvjerenje da će aktivnim učešćem u ovom projektu građani predstavljati značajan resurs i podršku institucijama u borbi protiv sive ekonomije. „Naročito značajnom smatram okolnost da projekat objedinjuje potencijale i napore državnih institucija, civilnog društva i građana, čime se ostvaruje sinergijski efekat i partnerstvo u rješavaju ovog važnog društvenog pitanja,“ naglasio je stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori.

Projekat „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“ usvojen je na sjednici Vlade prošlog četvrtka, čime je data podrška inicijativi Vladinog Biroa za donose s javnošću i Kreativnog tima Elektrotehničkog fakulteta za objedinjavanje tehničkih, kadrovskih i stručnih resursa javnog sektora, civilnog društva i građana u borbi protiv sive ekonomije.

Inicijalno, projekat će se realizovati u periodu od šest mjeseci, a sprovodiće ga međuresorski radni tim zadužen za koordinaciju projektnih aktivnosti i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz razmatranje uključivanja drugih međunarodnih partnera. Ukupan budžet projekta je 66.000 eura.

Portal Analitika