Abiznis

T-com: Prihodi smanjeni za 4 odsto u odnosu na šest mjeseci 2013.

tkom
P
rihodi Crnogorskog Telekoma u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 52.7 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 2.2 miliona eura (4%), u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije.

T-com: Prihodi smanjeni za 4 odsto u odnosu na šest mjeseci 2013.
Portal AnalitikaIzvor

 

Smanjenje prihoda, u odnosu na prvih šest mjeseci 2012, uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u maloporodaji, kao i prihoda od turista i usluga prenosa podataka. Negativan uticaj primjene takse od 1 euro posebno je vidljiv u prepaid segmentu, gdje su ukupni prihodi smanjeni za 12% u odnosu na uporedni period prethodne godine. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično nadoknađen većim prihodima od prodaje opreme, rastom prihoda od poruka i mobilnog interneta, kao i rastom ICT i IPTV prihoda. Prihodi od ADSL -a su na istom prošlogodišnjem nivou, iako je povećan broj korisnika tog servisa.

Poslovni rashodi (bez troškova amortizacije), smanjeni su za 0.7 miliona eura (2%), uglavnom zbog smanjenja indirektnih troškova.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji, iznosila je 20.4 miliona eura, što je za 1.5 miliona eura (7%) manje u odnosu na isti period prethodne godine. Poslovna dobit (EBIT) je porasla za 0.2 miliona eura, na 10.4 miliona eura, zbog nižih troškova amortizacije. Neto dobit je smanjena za 0.3 miliona eura, na 10 miliona eura, zbog nižeg prihoda od kamata.

U isto vrijeme, baza ADSL i Extra TV korisnika je za prvih šest mjeseci porasla za pet hiljada (8%), odnosno za 6.2 hiljade (12%).

Ukupan broj ADSL korisnika je 72.3 hiljade, a Extra TV 59.3 hiljade. Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu tv operatera sa tržišnim udjelom od 40.9%.

Taj trend je prvenstveno uslovljen činjenicom da korisnici biraju Extra TV, zbog naprednih tehničkih mogućnosti i velikog broja interaktivnih servisa. Pored bogatog izbora domaćih, regionalnih i svjetskih TV kanala, korisnici imaju na raspolaganju Videoteku, veliki broj ETV aplikacija kao i Extra TV Mobile aplikaciju koja im omogućava gledanje najpopularnijih crnogorskih kanala  i programskih šema dok su u pokretu, kao i mogućnost zakazivanja snimanja omiljenih emisija. Pomenuti programi su dostupni svim ADSL korisnicima i preko Web TV usluge, na sajtu www.extratv.me

Za građane Crne Gore koji žive u inostranstvu, pokrenuta je još jedna Web TV usluga – Diaspora TV, preko koje mogu pratiti crnogorske TV kanale u vrhunskom kvalitetu na brojnim uređajima, uz posebne aplikacije za računar, mobilini telefon i tablet.

 

Usluge Telekom mobilne mreže je krajem juna 2013. koristilo 356 hiljada korisnika, što je 1.4%  više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Portal Analitika