Društvo

Povučen Predlog zakona o visokom obrazovanju

stijepovic
M
inistar prosvjete, Slavoljub Stijepović, povukao je Predlog zakona o visokom obrazovanju nakon što su poslanici podržali amandmane koji se tiču onemogućavanja ulaska države u vlasništvo privatnih visokobrazovnih ustanova i obrnuto, javlja agencija MINA.

Povučen Predlog zakona o visokom obrazovanju
Portal AnalitikaIzvor



Stijepović je to uradio nakon što je podržan amandman Demokratskog fronta da se ne finansiraju privatni fakulteti, već da se stipendijama finansiraju studenti u skladu sa potrebama tržišta rada, kao i amandman SDP-a da Savjet za visoko obrzovanje imenuje Skupština, a ne izvršna vlast, kako je to bilo predviđeno.

Nakon što su poslanici završili glasanje o amandmanima, Stijepović je kazao da je promijenjena suština zakona i da to nije onaj predlog koji je Vlada imala prvobitno na umu i da ga povlači.

Poslanik Demokratskog fronta Branka Bošnjak rekla je da Stijepović zbog toga treba da podnese ostavku.

„Poslije ovog kraha, ministar treba da podnese ostavku jer je očigledno da vas je cijela akademska zajednica molila da povučete ovaj zakon, a vi ste čekali zadnji momenat“, istakla je Bošnjak.

Parlament na zasjedanju u utorak veče nije usvojio izvještaje Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužilaštva za prošlu godinu.

Iako je vladajuća koalicija glasala za njih, oni nijesu dobili dovoljan broj glasova poslanika.

Portal Analitika