Svijet

Preko noći izgubio 30 milijardi dolara!

30batista
E
ike Batista, brazilski naftni tajkun, prošle godine je bio na vrhu svijeta. Doslovno. Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi zauzimao je osmo mjesto. U međuvremenu je ostao bez više od 90 posto svoje imovine.
Preko noći izgubio 30 milijardi dolara!
Portal AnalitikaIzvor


U razdoblju od 16 mjeseci Batista je izgubio 33 milijarde dolara, prenosi Huffington Post. Vrijednost njegovog naftnog konglomerata OGX Petroleo & Gas Participacoes SA pala je za čak 90 posto. Kada otplati sve dugove, ostaće mu oko 200 miliona dolara.



"Batistin poslovni model bio je pretjeran u svakom smislu", kaže za BBC ekonomski analitičar Sergio Lazarini iz Sao Paola. Analitičari smatraju da je Batista jednostavno precijenio svoje mogućnosti, a u prilog mu ne ide ni ekonomska situacija u Brazilu koji je godinama bilježio jak ekonomski rast, da bi u zadnjem razdoblju došlo do stagnacije.



Kako javlja The Wall Street Journal, Batistu su upropastili ogromni dugovi u koje je uvalio svoju kompaniju. Najveći  povjerioci su General Electric, IBM i investicijski fond Mubadala iz Abu Dhabija.



"Ispoštovaću sve svoje obaveze. Niti jedan cent neće ostati neplaćen", obećao je Batista u tekstu koji je napisao za Valor Economico.



tekst: index.hr, foto: portaloko.hr
Portal Analitika