Abiznis

Jelić Medojeviću: Imate podeblji dosije

1006odborekonomijaok
O
dbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je parlamentu da usvoji dopune Zakona PDV-u, kojima bi se plaćanja te dažbine oslobodili priređivači igara na sreću.

Jelić Medojeviću: Imate podeblji dosije
Portal AnalitikaIzvor

Ukidanje PDV-a u oblasti igara na sreću predložili su poslanici DPS-a Zoran Jelić i Zoran Vukčević na bazi inicijative koju je podržalo preko 18 hiljada građana, a čiji su formalni podnosioci NVO) Montenegrobet i Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS).

Za usvajanje dopuna bilo je šest članova odbora, tri je bilo protiv, a dva uzdržana.

Vukčević je ocijenio da se oblast igara na sreću mora rješavati sistemski, odnosno da se mora riješiti kroz tri pravna akta- zakone o igrama na sreću, koncesijama i porezu na dohodak građana.

-Kroz ova tri zakona se definišu pravila ponašanja kada je u pitanju ta oblast. Osim toga, dolazimo u situaciju da igrač plati više poreza nego što je dobitak- rekao je Vukčević.

Prema direktivi EU, kako je podsjetio, jasno se definiše da države oslobađaju plaćanja PDV-a priređivače igara na sreću, a da se oporezivanje obavlja kroz druge sisteme.

Jelić je saopštio da igre na sreću u smislu PDV-a nijesu oporezovane nigdje u svijetu i da se razlikuju od svih drugih usluga po karakteru, jer rezultat igre zavisi od slučajnog događaja.

-To bi trebalo riješiti kao u zemljama EU, jer ćemo prije pristupanja u tu zajednicu morati to riješiti po evropskim propisima- poručio je Jelić.

Sjednicu odbora je obilježila rasprava Jelića i poslanika DF-a Nebojše Medojevića, koji je saopštio da je nezamislivo da u Skupštinu ulazi „osoba bezbjednosno interesantna sa aspekta organizovanog kriminala“. Na sjednici odbora u ponedjeljak, treća tačka dnevnog reda bile su dopune Zakona o PDV-u koje su predložili Jelić i Vukčević. Članovi odbora trebalo je da razmatraju taj predlog, ali nijesu stigli da završe sjednicu, jer su morali da oslobode salu za zasjedanje Anketnog odbora.

Prije početka sjednice u salu je došao predsjednik odbora direktora Lutrije Crne Gore Sava Grbović, kako bi učestvovao u raspravi o PDV-u na igre na sreću, ali je odlučio da izađe dok se ne završi prva tačka o predlogu rebalansa budžeta.

Medojević je, obraćajući se Jeliću i Vukčeviću, kazao da će tražiti da mu se objasni ko je dozvolio "bezbjednonosno interesantnoj osobi" po evidenciji crnogorskih službi bezbjednosti da uđe u Skupštinu.

-Mislio sam da nas nećete toliko poniziti da uvodite osobe bezbjednosno interesantne za naše organe bezbjednosti u Skupštinu, ali to je dokaz da ova vlast blisko sarađuje sa organizovanim kriminalom- poručio je Medojević poslanicima DPS-a.

Jelić je pozvao Medojevića da jasno saopšti ko je to povezan sa organizovanim kriminalom.

-Kažete da je bezbjednosno interesantna osoba u ponedjeljak ušla u Skupštinu. Je li ta osoba ušla kroz prozor ili kroz poštovanu proceduru koju imamo za ulazak u parlament- pitao je Jelić.

On je poručio da je Medojević bezbjednosno interesantna osoba, jer je imao saradnju sa Zemunskim klanom.

-Učestvovali ste i u pranju novca u vašu korist i primali ste uplate od srbijanskih tajkuna i zato ćete da odgovarate. Pozivamo državnog tužioca da ispita te navode. Kakvo je Vaše učešće u kampovima za edukaciju za rušenje legalnog sistema političkog u Crnoj Gori- pitao je Jelić.

On je Medojeviću poručio da ima „malo podeblji dosije“.

-Vi ste poslanik koji ima najveći broj krivičnih prijava od svih poslanika, a nijednu nemate od MANS-a i to dosta govori- ocijenio je Jelić.

Medojević je u međuvremenu uzeo maramicu i počeo da se briše, na šta su poslanici DPS-a poručili »Znojite se, gospodine Medojeviću, vruća tema«.

Medojević je rekao da se znoji »jer je u sali 60 stepeni«.

»Ne drogiram se, to je problem, da se drogiram ne bih se znojio«, poručio je Medojević i dodao da se ne vodi kao bezbjednosno interesantna osoba u državnim zvaničnim evidencijama bezbjednosnih službi.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić napustio je u tom trenutku sjednicu, jer nije mogao dobiti riječ.

Predstavnik NVO Montenegrobet Aleksandar Špadijer rekao je da sporni član zakona, kojim se igre na sreću uvode u sistem oporezivanja, nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o igrama na sreću, kao i da sadrži velike pravne probleme, nesprovodiv je u praksi i izaziva pogubne posljedice po državni budžet.

-U svemu ovome nijesu bitni mehanizmi uvođenja PDV-a ni objašnjenja načina primjene, već je suština da uvođenje PDV-a na igre na sreću onemogućava naše poslovanje- tvrdi Špadijer.

On je kazao da priređivačima ostaju dvije mogućnosti - gašenje poslovanja i samim tim gubitak oko tri hiljade radnih mjesta, ili migracija u nelegalno poslovanje.

Predstavnik UPIS-a Marko Piletić rekao je da je cilj u svakoj državi da se poveća zaposlenost.

„Apsurdno je što će u ovoj situaciji tri hiljade ljudi ostati bez posla. Uvođenjem PDV-a dolazi i do trostrukog oporezivanja- rekao je Piletić.

Pomoćnik ministra finansija Marina Perović navela je da je oporezivanje igara na sreću u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom i da je obračun plaćanja te vrste poreza faktički neprimjenjiv kod te djelatnosti.

-Ne isključujemo mogućnost oporezivanja dobiti od igara na sreću odnosno dobitaka od igara na sreću, međutim imajući u vidu sve okolnosti smatramo opravdanim Predlog dopuna Zakona o PDV-u kojim bi se priređivanje igara na sreću kao i do sada oslobodilo plaćanja PDV-a- rekla je Perović.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za igre na sreću Marko Ćulafić rekao je da se Zakon u tehničkom smislu ne može primjenjivati za svakog isto.

-Ovo nam dokazuje da nešto nije u redu sa ovom oblašću, posebno igara na sreću i da se mora mijenjati sadašnji zakon, jer kasnimo sa razvojem te industrije- tvrdi Ćulafić.

Medojević je saopštio da se igre na sreću, kao dio ekonomije, u svakoj odgovornoj zemlji tretiraju kao nužno zlo.

»Znate li vi koliko je porodica unesrećeno u Crnoj Gori zbog kocke? Ne može se o ovoj oblasti govoriti kao o perspektivi razvoja. Da li imate neki fond da pomognete ljudima koji su ostali bez kuće, imanja, koji su se ubijali zbog toga što nijesu uspjeli da vrate kockarske dugove- pitao je Medojević.

On je pitao predstavnike priređivača igara na sreću da li bi prihvatili isti pravni režim kao u Las Vegasu.

-Ne možemo samo gledati profit već društvene koristi i društvene štete. Vi zarađujete novac na nesrećama- rekao je Medojević.

Poslanik Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je da ga samo interesuje koliko je država oštećena i kakvi su rezultati obavljenih kontrola.

- Ovo je dobra prilika da uvedemo red u ovoj oblasti, da ne generalizujemo stvari«, rekao je Milić.

Odbor na današnjoj sjednici nije usvojio predloge zaključaka na prošlogodišnji izvještaj Centralne banke Crne Gore (CBCG), koje su podnijeli Damir Šehović (SDP) i predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP).

(Mina biznis)

Portal Analitika