Svijet

Kasacioni sud donosi konačnu presudu Berluskoniju

berluskoni
K
asacioni sud u Rimu započeo je danas saslušanje tokom koga će donijeti konačnu odluku po žalbi bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija na presudu za utaju poreza, kojom je osuđen na godinu dana zatvora i pet godina zabrane bavljenja javnom funkcijom.

Kasacioni sud donosi konačnu presudu Berluskoniju
Portal AnalitikaIzvor

Od presude Kasacionog suda, najviše sudske instance u Italiji mogla bi da zavisi sudbina, po mišljenju mnogih analitičara, nestabilne italijanske vlade.

Petočlano sudsko vijeće će danas saslušati sve argumente u ovom postupku, a onda će kasnije u toku dana ili sjutra doneti konačnu presudu.

Budući da je Berluskoni član Senata, čak i ako ga sud proglasi krivim, zabrana obavljanja javnih dužnosti zavisi od glasanja u tom tijelu, što bi moglo da potraje nedjeljama ili mjesecima.

Berluskoni je prošle godine prvo osuđen na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana.

Naime, sud je odlučio da na osnovu Zakona o amnestiji iz 2006, koji je donijet da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora, smanji zatvorsku kaznu.

Berluskoni je ranije izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne umjesto da odsluži kaznu radom u nekoj javnoj službi.

On je naglasio da, takođe, neće iskoristiti mogućnost italijanskog zakona da služi kaznu u kućnom pritvoru, kako je predviđeno za prestupnike u poznim godinama.

- Skoro da imam 78 godina i trebalo bi da imam pravo na kućni pritvor, ali ako me proglase krivim, ići ću u zatvor - naveo je lider desnog centra.


Suđenje Berluskoniju je počelo prije sedam godina.


Optužnica je koncentrisana na poslovanje njegove medijske kompanije "Mediaset" i tereti Berluskonija da je vještački naduvavao cijene prava na distribuciju filmova kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Naime, Berluskonijeve of-šor kompanije prodavale su filmove Berluskonijevom "Mediasetu" po navodno puno većoj cijeni, ali nisu plaćale porez, a novac je, prem optužnici, prebacivan u ilegalne fondove.

On je odbacivao te optužbe i tvrdi da je previše bio zauzet političkom karijerom da bi se bavio pitanjima kao što su prava na distribuciju filmova.

- Bio sam premijer u vrijeme kad je navodno izvršeno krivično djelo, šta sam ja mogao da znam o ugovorima na pravo distribucije? - kaže Berluskoni.


Takođe tvrdi i da je žrtva progona ljevičarski orijentisanih sudija.


Berluskoni je osnovao "Mediaset" 1970, a danas u njoj ima 38,6 odsto vlasništva.
Ukoliko sud potvrdi prvostepenu presudu, postoji velika mogućnost da takav ishod ugrozi vladu Enrika Lete, nestabilnu koaliciju njegove Demokratske stranke (PD) levog centra i Berluskonijeve Partije Narod slobode (PDL).

PDL je pozvao na masovnu ostavku članova vlade ukoliko sud donese odluku protiv bivšeg premijera sa četiri mandata, a još veću opasnost po opstanak vlade mogao bi da predstavlja Letin PD, čiji su mnogi članovi već duboko nezadovoljni koalicijom sa starim neprijateljem i mogli bi da da odbiju dalju saradnju ako ga sud proglasi krivim.

Berluskoni je istakao da je optimista povodom konačne presude, kao i da vjeruje da neće biti proglašen krivim.

(blic.rs)

Portal Analitika