Politika

Lukšić: Građane bolje upoznati sa NATO integracijama

luksicok1507
Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić rekao je da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade, pored reformi na planu izgradnje odgovarajućih bezbjednosnih kapaciteta, poboljšanje neposredne komunikacije sa građanima u vezi sa razumijevanjem procesa integracije Crne Gore u NATO.

Lukšić: Građane bolje upoznati sa NATO integracijama
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je, na konferenciji za novinare kazao, da aktuelni momenat napretka u evroatlantske strukture zahtijeva intenziviranje javnog dijaloga na tu temu.

„Potrebno je da sa građanima neposrednije razgovaramo na ove teme, razmijenimo adekvatne argumente uz pojačano učešće javnih funkcionera, političkih partija, parlamentaraca. Aktivnosti ćemo sprovoditi u koordinaciji sa predstavnicima civilnog sektora, medija, akademske i biznis zajednice i svih ostalih aktera društva, radi jačanja razumijevanja procesa integracije Crne Gore u NATO od građana“, rekao je Lukšić.

Lukšić je kazao da se Crna Gora intenzivno priprema i za četvrti ciklus Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO-u.

„A preuzimanjem predsjedavanja Američko-jadranske povelje nastojaćemo da dajemo doprinos široj bezbjednosti i jačanju pozicije zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO“, kazao je Lukšić.

On je naglasio da je Crna Gora zadržala dinamiku intenzivne vanjskopolitičke aktivnosti i nastavila da u kontinuitetu razvija dobre bilateralne odnose sa susjedima, članicama EU i NATO i nizom najrazvijenijih država svijeta.

Najvažniji posao se, kaže on, odnosio na donošenja akcionih planova za poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i bezbjednost kako bi se u skladu sa novim pristupom EK u ranoj fazi otvorili i time dali zamajac otvaranju čitavog niza pripremljenih za otvaranje drugih poglavlja.

„Nužno je u skladu sa akcionim planovima održati tempo unutrašnjih reformi u susret otvaranju pregovora u tim oblastima, za šta je ključni indikator u ovoj etapi usvajanje ustavnih promjena, bez kojih nas integracioni proces neće ići naprijed“, kazao je Lukšić.

On je naglasio da je politika dobrosusjedstva i regionalna saradnja i dalje jedan od najvažnijih prioriteta crnogorske spoljne politike i konstitutivni element evropskih i euroatlantskih integracija.

On je ocijenio da je dosadašnje članstvo Crne Gore u Savjetu za ljudska prava opravdalo očekivanja i dinamiku realizacije planiranih aktivnosti.

„Kao članica Savjeta za ljudska prava, Crna Gora je u osnažila svoje prisustvo u Ženevi i vidljivost u sistemu UN, potvrđujući odgovornost u odnosu na obaveze države članice i ispunjavanje mandata Savjeta. Jačanje bilateralnih odnosa na planu promocije i zaštite ljudskih prava na međunarodnom planu, i uspostavljanje međuregionalne saradnje u odnosu na specifična pitanja ljudskih prava u svijetu, bili su prioritet prvih šest mjeseci članstva i uspješno su realizovani“, rekao je Lukšić.

Proces izvještavanja o stanju ljudskih prava u okviru drugog ciklusa Opšteg periodičnog pregleda je, navodi on, u potpunosti ispunio zahtjeve procedure i smjernice UN.

„Prihvatanjem najvećeg broja preporuka, pokazali smo posvećenost dijalogu i zaštiti ljudskih prava, ali i uvažavanje međunarodnih partnera i njihovih ocjena i viđenja stanja ljudskih prava u našoj zemlji“, kazao je Lukšić.

 

 

 

Portal Analitika