Svijet

Oluja u regionu, u Ljubljani i Zagrebu vjetar čupao drveće

nevrijemeregionuok
Orkansko nevrijeme s jakim vjetrom i kišom i padom temperature zahvatilo je juče poslije podne cijelu Sloveniju i djelove Hrvatske.

Oluja u regionu, u Ljubljani i Zagrebu vjetar čupao drveće
Portal AnalitikaIzvor

U Ljubljani, u kojoj je bilo 37 stepeni, temperatura je pala za 17 stepeni Celzijusovih, a tokom noći se očekuje da će temperatura biti jesenjih 14.

U Ljubljani i Kopru, kao i u drugim krajevima, snažan vjetar čupao je iz korena drveće, otkrivao krovove, prevrtao vozila, rušio tende pred kafićima.

Vatrogasci koji su imali pune ruke posla samo su u Ljubljani imali više od 20 intervencija, a na slovenačkom moru su spasavani plivači. Jako nevrijeme je otežalo i saobraćaj na slovenačkim putevima. Meteorolozi od četvrtka najavljuju ponovo tropske vrućine.

Iako se najavljivalo pogoršanje vremenski uslova, Zagrepčane je iznenadio orkanski vjetar koji je naglo počeo oko 16 sati.

U Zagrebu je pala temperatura sa 38 na 28 stepeni Celzijusovih. Olujni vjetar rušio je stabla i blokirao saobraćaj u jednoj od ulica. Takođe zbog oluje pojedini djelovi Zagreba su ostali bez struje.

U samo nekoliko minuta izazvao je haos u centru grada gdje je jedna žena povređena nakon što je na nju sa zgrade pala odlomljena antena.

Snažan vjetar duva i u Zagorju. Vatrogasci već imaju 20-ak intrervencija, a najviše se radi o stablima koja su pala i na nekim mjestima oštetila električne vodove zbog čega su neki djelovi Zagorja kao i grad Krapina nakratko ostali bez struje.

Evropski centar za prognoziranje oluja stavio je najviši stepen opasnosti, stepen 3, za sever Italije i Istru. Trojka znači veliku opasnost nastanka vrlo jakih oluja. U nevrjemenu koje je, oko 16.30 sati, pogodila zapadnu obalu Istre, prema prvim informacijama lakše je povređeno dvoje Italijana i pričinjena je velika materijalna šteta na više jedrilica i barki koje su se nasukale duž jadranske obale.

Najgore je bilo u Poreču i Umagu.

Jak vjetar povremeno duva u većem dijelu unutrašnjosti i zbog toga bi vozači trebalo da budu oprezni, naročito zbog toga što su putevi u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru mokri i klizavi.

Istarski portali pišu da je nevrijeme koje je pogodilo zapadnu obalu Istre nanijelo veliku materijalnu štetu. Više jedrilica i barki se nasukalo duž obale, a najgore je bilo u Poreču i Umagu. Desetak metara duga jedrilica italijanskih nautičara je potonula nakon udara u obod umaške luke. Olujni vjetar i crni oblak digao je vrtlog prašine na Kamenjaku. Nakon 17 sati je počela da pada kiša, ali vjetar je u Istri ipak oslabio.

U Istri se u sat vremena temperatura spustila za 8 do 10 stepeni. Portal IstraMet piše i da je jak i olujni vjetar podigao pravu peščanu oluju u Rijeci.

Jak vjetar duva u Zagorju i Međimurju pa je podigao veliku količinu prašine, piše Crometeo. U Rijeci pada kiša i temperatura je pala na prijatnih 26 stepeni. U Zagrebu je zabilježena rijetko viđena "oluja koja je podigla prašinu".

U cijeloj centralnoj Hrvatskoj zabilježeni su jaki udari vjetra koji su mjestimično bili i olujni. Oblaci su zaklonili sunce i u Dalmaciji.

Oko 17 sati, nevrijeme se proširilo i na sjeverozapadnu Hrvatsku. Na Osnovnoj školi u Ivancu vjetar je podigao limeni krov sa površine 400-500 metara. Osim krova na OŠ, vjetar je u Ivancu istrgao stablo kestena kod Doma zdravlja i slomio grane na stablu lipe u centru, javlja evaraždin.

Olujni vjetar pogodio je i područje cijele Krapinsko-zagorske županije od Klanjca do Konjšćine, a s terena stižu brojne informacije o srušenim stablima i električnim stubovima.

izvor: index.hr, večernji.hr, b92.net

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika