Zabava

Najveća bitka u istoriji video igara

29onl
P
et sati borbe, više od 4.000 pilota, 2.600 uništenih svemirskih brodova, nebrojeno mnogo virtuelnih života i sve to zbog kontrole resursa u nekoliko solarnih sistema - to je bilans jedne od najvećih bitaka u video igrama svih vremena. Poprište je bio univerzum MMO naslova EVE Online.

Najveća bitka u istoriji video igara
Portal AnalitikaIzvor

Jedna od najdugovječnijih MMO igara se za razliku od većeg dijela konkurencije ne oslanja se na epsku fantastiku, već se odvija se u svemiru, a jedinstvena je po tome što su svi igrači na jednom serveru, kao i po tome što je njima prepušteno skoro sve - od ekonomije, visoke politike, preko kontrole planeta i iskorišćavanja resursa, do udruživanja i ratovanja. 

Eve Online, u kom su dubok trag ostavili i neki domaći gejmeri, ponovo je ušao u istoriju 28. jula, a o epskoj borbi u sistemu 6VDT između alijansi CFC i Test Alliancea izvještavali su poznati specijalizovani IT sajtovi kao što je The Verge, ali i vodeći svjetski mediji kao što su BBC i Huffington post. 

Kako piše BBC, vrijeme je "usporeno" za oko deset odsto u virtuelnom univerzumu kako bi serveri mogli da se izbore sa ogromnim brojem igrača i brodova na jednom mjestu, a kada se sve završilo CFC je slavio pobedu. 

Erlendur Torstejnson, jedan od programera kompanije CCP, koja stoji iz EVE Onlinea, potvrdio je da je bitka u kojoj je učestvovalo tačno 4.070 igrača najveća ikada u toj igri. 

Ključni trenutak bitke dogodio se dva sata nakon početka kada je CFC poslao flotu "kapitalnih" brodova na bojište, zbog čega su pojedine formacije Test Alliancea krenule u bijeg. Bilo je jasno ko će pobijediti, pa je kontrolu nad 6VDT do kraja večeri preuzeo "Goonswarm Federation", najveća grupacija unutar CFC-a. 

Do kraja borbe, više hiljada letjelica je uništeno, a mediji ističu da uništenje ima i pravu cijenu, jer je poznato da se valuta EVE Onlinea može kupiti za pravi novac. Nedavno je procijenjeno da je nešto manja bitka "koštala" oko 15.000 dolara. 

Prema nezvaničnim informacijama, CFC koji već dugo planira da "otjera" TEST iz sistema 6VDT, ovim napadom je započeo seriju ataka, čiji je konačni cilj uništenje rivalske alijanse.

IZVOR: B92

 

Portal Analitika