Društvo

NVO Stop diskriminaciji traži izmjene Ustava

cg-jezik-2-crna-gora-azbuka
N
evladina organizacija Stop diskriminaciji apelovala je na sve političke subjekte, posebno opozicione partije koje podržavaju ustavne izmjene koje se odnose na pravosuđe, da zahtijevaju promjene Ustava i u dijelu službenog jezika.

NVO Stop diskriminaciji traži izmjene Ustava
Portal AnalitikaIzvor

Oni smatraju da je srpski jezik nasilno izbačen iz Ustava i obrazovanja »kada je 63,5 odsto građana Crne Gore govorilo srpski jezikom, u skladu sa iskazanom voljom građana na posljednjem popisu 2011 godine«.

»U cilju zaštite i sprječavanju diskriminacije srpske jezičke zajednice neophodna je promjena Ustava kao najvišeg pravnog akta, u dijelu službenog jezika, i vratiti srpski jezik potpuno ravnopravno kao službeni jezik u Crnoj Gori«, kaže se u saopštenju te NVO.

Iz organizacije Stop diskriminaciji zahtijevaju i da se zakonskim aktima omogući upotreba srpskog jezika u obrazovanju na svim nivoima i da se, kako su kazali, zaustavi diskriminacija djece većinske jezičke zajednice.

»I omogućiti učenicima većinske jezičke zajednice prihvatljive udžbenike na svom maternjem jeziku u skladu sa kulturnim, jezičkim nasljeđem i porodičnim vaspitanjem, a ne učenje iz nasilno nametnutog udžbenika na crnogorskom jeziku«, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je jedino tako moguće zaustaviti »nasilje Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije nad većinom građana«.

»Smatramo da su ustavne promjene u dijelu pravosuđa neophodne i treba da se odvijaju paralelno sa ustavnim promjenama za demokratizaciju crnogorskog društva, poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda, sprječavanju diskriminacije djece i građana, relevantne jezičke većine«, kaže se u saopštenju.

U NVO Stop diskriminaciju smatraju da je demokratizacija crnogorskog društva nemoguća bez poštovanja jezičke većine »koja je diskriminisana jednostranim političkim odlukama vladajuće koalicije«.

»Polazeći od istorijskog kulturnog i jezičkog nasleđa, stečenih prava jezičke većine a u skladu sa demokratskim principima i rezultatima svih dosadašnjih popisa u Crnoj Gori, gdje je srpski jezik uvijek bio i ostao većinski, a srpska jezička zajednica većinska, tražimo zaustavljanje diskriminacije«, naveli su iz te NVO.

Portal Analitika