Društvo

Vučković: Izmjena Ustava garantuje nezavisnost Tužilaštva

29vuc
I
zmjene Ustava garantovaće nezavisnost u radu Tužilaštva, i pravosudna reforma tužiocima će ojačati ovlašćenja u istragama, kazao je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković.

Vučković: Izmjena Ustava garantuje nezavisnost Tužilaštva
Portal AnalitikaIzvor

On je predstavljajući Izvještaj o radu Tužilaštva u crnogorskom parlamentu, rekao da će izmjene najvišeg pravnog akta i dalja pravosudna reforma riješiti i pitanje nadležnosti Odjeljenja za suzbijanja organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

„Formiranjem Specijalnog Tužilaštva i preciziraće nadležnosti tog organa za djela organizovanog kriminala i teške korupcije“, rekao je Vučković.

On je dodao da u narednoj fazi pregovora sa Evropskom unijom, u kojoj je prioritet borba organizovanog kriminala i korupcije, treba očekivati odgovorniji odnos javnosti prema institucijama koje su glavne u toj borbi.

Vučković je saopštio da je prošle godine istraga u predmetima organizovanog kriminala trajala pet mjeseci a da su pokrenute optužnice protiv 42 počinioca.„Sudovi su 92 odsto optužnica riješili osuđujućom presudom“, naveo je Vučković.

On je kazao da je u oblasti korupcije prijavljeno 33 odsto više slučajeva.

„U toj oblasti istraga je trajala najduže šest mjesci nakon čega su optužena 72 počinioca, a 80 odsto slučajeva rezultiralo je osuđujućom presudom“, naveo je Vučković.

Prema njegovim riječima, specijalni tužilac u prošloj i do polovine ove godine, vodio je finansijsku istragu protiv 29 osoba, a ukupna vrijednost oduzete imovine na osnovu toga iznosi oko 43 miliona EUR.

Vučković je saopštio da se je pri kraju „veoma složena finansijska istraga u predmetu Zavala“.

Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije rekao je da Izvještaj pruža mogućnost u objektivno stanje kriminaliteta u Crnoj Gori.

„Evidentno je da su i dalje brojni propusti u vršenju tužilačke funkcije, posebno u slučajevima ratnih zločina“, kazao je on.

Rastoder smatra da je razlog zbog „pada“ optužnica u tim slučajevima nesposbnost Tužilaštva da primijeni norme iz međunarodnog humanitarnog prava.

„Propust Tužilaštva je i to što ne primjenjuje princip komandne odgovornosti, rezultat toga je da nijedna osoba koja zauzima visoku poziciju u vojnoj, policijskoj ili političkoj hijerarhiji nije osuđena za ratne zločine“, dodao je on.

Vučković je kazao da se krivično zakonodavstvo mijenjalo od početka tih predmeta, što je imalo uticaja na njihov ishod.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta kazao je da je opšte mišljenje da je Tužilaštvo najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

„U mnogo slučajeva, kao što je afera Snimak, Tužilaštvo je čekalo poruke iz Brisela da bi uopšte počeli istragu“, rekao je Radunović.

On je dodao da su svi veliki predmeti, koje je iniciralo Tužilašto, prošle godine doživjeli fijasko.

„Niko ne snosi odgovornost iako se ti predmeti ne rješavaju i posle nekoliko godina, to najbolje govori predmeti Zavala i deportacije“, kazao je Radunović, navodeći da njegov savez neće glasati za zaključke o Izvještaju.

On je naveo da se Tužilaštvo nije oglasilo, niti ispitalo neregularnosti pri izbori elektora za Srpski nacionalni savjet.

Vučković je kazao da je Tužilaštvo ispitivalo aferu Snimak prije poruka iz Brisela.

Radunović je ocijenio da postupak u tom slučaju ne bi bio pokrenut da nije političkog pritiska.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milorad Vuletić rekao je da je Izvještaj urađen stručno, i da se na osnovu njega može sagledati objektivna problematika sa kojom se susreće Tužilaštvo.

„Izvještaj oslikava značajne rezultate koje je Tužilaštvo postiglo u borbi protiv kriminala“, kazao je Vuletić.

Tužilaštvo, kako je ocijenio, ima značajnu ulogu u evrointegracijama Crne Gore.

„Tužilaštvo je pokazalo da je spremno da se nosi sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je i dovelo do otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, to najbolje poništava tvrdnje opozicije da je rad Tužilaštva loš i neprofesionalan“, naveo je Vuletić.

Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije, rekao je da je neophodno da Tužilaštvo obezbijedi primjenu novog Zakona o krivičnom postupku.

„Neophodno je analizirati i uzroke odbijanja optužnice“, kazao je Lalošević.

On je naveo da su neki državni organi „kiksali“ prilikom istrage u vezi ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića.

„Nema napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije bez sinhronizacije svih službi koje se bave tim poslom“, rekao je Lalošević.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić rekla je da njena partija neće podržati Izvještaj, jer Tužilaštvo nije pokazalo spremnost da se suoči sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

„Nema kvalitetnih optužnica, zbog toga ne može ni biti kvalitetnih presuda“, navela je Jasavić.

Ona je rekla da Tužilaštvo nije postiglo rezultate u slučaju bivšeg odbornika Pozitivne, Draga Đurovića, ni u ispitivanju afere Listing.

„Mora se utvrditi ko su glavni trubači u Crnoj Gori, koji su odgovorni za najveća krivična djela, a ne da se hapse Potrubači“, navela je Jasavić.

Vučković je kazao da je predmet Đurovića ispitivalo Tužilaštvo u Nikšiću i da se nije došlo do saznanja o postojanju političke korupcije.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Kemal Zoronjić kazao je da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se mora sprovesti u daljoj fazi pregovora.

On je ocijenio da je potrebno više pravosnažnih presuda u toj oblasti, što, kako je rekao, konstatuju i evropski izvještaji.

BS, prema riječima Zoronjića, smatra da u slučajevima ratnih zločina ni Tužilaštvo ni sudstvo, iako te grane vlasti prebacuju odgovornost.

„Da je Tužilaštvo prikupile valjane dokaze ne bi presude padala. Očekujemo da će ti slučajevi biti ponovo pokrenuti“, rekao je Zoronjić navodeći da njegova stranka neće podržati Izvještaj.

Skupština će se o Izvještaju izjasniti na sjutrašnjoj sjednici.

(MINA)

Portal Analitika