Abiznis

CDT: Nema napretka u transparentnosti državnog budžeta

29ct
P
redlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji je usvojen na sjednici Vlade 18. jula, ne donosi poboljšanja kada je riječ o transparentnosti budžeta i procesu donošenja tako važnog dokumenta, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT: Nema napretka u transparentnosti državnog budžeta
Portal AnalitikaIzvor

Iz te nevladine oreganizacije (NVO) su u komentarima na Predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, naveli da je zadržano i rješenje iz prethodnog zakona kojim se predlaže da se Predlog zakona o budžetu dostavlja Skupštini u novembru. 

„Podsjećanja radi, prošle godine smo imali situaciju da je budžet stigao u parlament tek petnaestak dana prije krajnjeg roka za usvajanje, tako da poslanicima nije ostavljen prostor za ozbiljniju analizu ovako obimnog dokumenta", kazali su iz CDT-a.

Oni su naveli da situacija u proteklim godinama takođe nije puno bolja i da trajanje rasprave o budžetu u Skupštini nije u skladu sa preporukama koje su date sa međunarodnih adresa.

Iz CDT-a je ocijenjeno da se predlogom zakona uopšte ne uređuje pitanje transparentnosti.

„Prošlogodišnje istraživanje (DURBIN) nam je ukazalo na to da ni jedan državni organ ne prezentuje budžet građanima, a porazno je i to da institucije ne prikazuju svoje budžete na veb sajtovima. Imamo situaciju da je jedino budžet države dostupan na sajtu Vlade i Ministarstva finansija ali se on objavljuje u formatu koji ne omogućava ni proste računske operacije“, navodi se u komentarima CDT-a.

Iz te NVO su kazali da izvještaj o javnoj raspravi, koji je sastavni dio Predloga zakona, ne sadrži sve predloge i sugestije koje su prihvaćene i koje nijesu prihvaćene sa obrazloženjem razloga.

„Ovo predstavlja i nepoštovanje same Uredbe o načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona. Među neobjavljenim i neusvojenim sugestijama nalaze se i oni CDT-a gdje smo predložili rješenja vezana za povećanje transparentnosti budžeta kao i rješenje koje je vezano za rok do kada treba Skupštini dostaviti Nacrt zakona o budžetu“, zaključili su iz CDT-a.

(MINA - BUSINESS)

Portal Analitika