Društvo

Balkan kao u rerni: Rekordne vrućine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni

rashladjivanjesarajuok
Vrh toplotnog talasa i danas će zahvatiti zapadni Balkan pa će temperature u većini gradova prelaziti 40. podeljak. U dolini Morače i Zete meteorolozi najavljuju da bi živa u termometru mogla da dostigne 42 stepena Celzijusa.

Balkan kao u rerni: Rekordne vrućine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni
Portal AnalitikaIzvor

Zahlađenje se, prema tim najavama, očekuje u utorak u večernjim satima, kada će početi da duva sjeverni vjetar, što bi temperature moglo da spusti za nekoliko stepeni. - U većini mjesta, temperature će imati tropski karakter, a u pojedinim djelovima Crne Gore imaće rekordne vrijednosti - rekli su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Ljekari podsjećaju da topli dani ne prijaju hroničnim, plućnim i srčanim bolesnicima, te da postoji povećan rizik od trovanja hranom, vodom, ujeda insekata. Takođe, ljekari savjetuju izbjegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su upozorili da su simptomi toplotnog udara vrtoglavica, slabost, uznemirenost, pojačana žeđ i glavobolja i apelovali da se svima kojima pozli ukaže prva pomoć tako što će biti sklonjen na hladnije mjesto.

crnogorskaplazauokDva vrela dana obilježiće ranije najavljena akcija volontera Crvenog krsta Bara, Budve i Podgorice koji će danas i sjutra demonstrirati vježbe u pružanju prve pomoći u slučaju sunčanice ili toplotnog udara.

Inače, najtopliciji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmjereno 44,2 stepena. Slično će biti i na području Hrvatske gdje se očekuju dnevne temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Već u 07, 00 sati jutros temperature mora u Splitu je izmjerena 27 stpeni. Zbog visokih temperatura hrvatska prijstonica je preko dana gotovo potpuno ispraženja, javili su hrvatski mediji.

A zbog visoke temperature kolabiraju i mladi ljudi, pa su ljekari zagrebačke hitne pomoći imali 15 odsto vise intervencije nego što je to uobičajeno. I u Republici Srpskoj se očekuje tropska temperature koje iznose preko 40 stepeni. Prolazno osvježenje očekuje se tokom noći sa ponedeljka na utorak, što će na severu RS, prema najavama meteorologa, usloviti kišu i pljuskove.

U Federaciji BiH juče je najtopliji grad bio Mostar sa 39 stepeni. Najveći broj intervencija HItne pomoći zabilježena je u Sarajevu. Današnje temperature će biti visoke, pa se u Mostaru, u hladovini Bijelog brijega, očekije da na pređe 40 stepeni, a osvježenje bi moglo da stigne s večeri.

Danas će u cijeloj Bosni i Hercegovini maksimalan intenzitet ultraljubičastog zračenja Sunca dostizati vrlo visoke vrijednosti (UV indeks 8-10), saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

 

Portal Analitika