Abiznis

Parlamentarni Odbor za ekonomiju protiv rebalansa budžeta

2907odborekonomijaok
P
arlamentarni odbor za ekonomiju nije podržao rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je vlada predložila zbog aktiviranja državnih garancija odobrenih podgoričkom Kombinatu aluminijuma i kojim je trebalo riješiti dužničko- povjerilačke odnose između države, KAP-a i energetskih kompanija. Predloženi rebalans budžeta podržali su samo poslanici DPS-a, Almir Kalač (BS) je bio uzdržan, dok su protiv glasali predstavnici vladajućeg SDP-a i kompletna opozicija (DF, SNP i Pozitivna).

Parlamentarni Odbor za ekonomiju protiv rebalansa budžeta
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Damir Šehović kazao je da SDP želi da napravi radikalan zaokret od dosadašnje ekonomske politike.

-Primjera neprirodnih rješenja ima koliko hoćete. Umjesto da investitor ulaže u državu, država je ulagala u strateškog investitora, dok za opstanak kompanija sa sjevera, mahom malih i srednjih firmi, nije imala sluha. Umjesto regularnog plaćanja poreza i doprinosa suočavamo se sa oprostom tih dugova, a istovremeno se građanima nameću novi nameti. Rebalans predstavlja nastavak ovakve politike.SDP neće glasati za rebalans iz razloga što građani treba da plate dug za struju CEAK-u od 61 milion, kao ni zbog planiranih subvencija KAP-u u iznosu od 90 miliona eura. SDP ne želi da dozvoli da građani ispašataju zato što je menadžment EPCG ispručivao struju godinu i po delikventnom potrošaču. Sad treba da spašavamo taj menadžment izglasavanjem rebalansa, što je za SDP neprihvatljivo- podvukao je Šehović.

Istakao je da bi to bilo nepravedno prema poreskim obveznicima „jer smo bili primorani da povećamo poreze , nedavno i PDV, ali i druge namete da bi plaćali dug za struju koji nam je u amanet ostavila strana kompanija“.

-Ako bismo pristali da platimo taj dug, građani bi morali godinu dana da izdvajaju da bi se servisirao. Ne može biti udar na strane investitore ako od njih tražite da poštuju pravila kao u zemljama iz kojih su došli, kao i da izmiruju poreze i doprinose državi, jednako kao svi ostali. Umjesto rebalansa, SDP traži čiste račune.  EPCG ttreba da plati poreze i doprinose državi, te da se po modelu Željezare hitno okonča stečajni postupak u KAP-u, uz socijalni program zaposlenima koji se ne bi puno razlikovao od onih koji su već realizovani u firmama na sjeveru države. Tražimo rješenje koje neće, ili će najmanje opteretiti poreske obveznike i da stavimo tačku na politike koje su dovele ovu državu na ivicu ponora- pojasnio je Šehović.

Poslanik Milutin Đukanović naveo je da Demokratski front neće podržati rebaalns budžeta jer ne žele da građani plaćaju poreze i dorinose EPCG zato što KAP energetskoj kompaniji ne plaća struju.

-Svakom je bilo jasno da KAP neće moći uredno da vraća kredit koji mu je Vlda garantovala. Divim se hrabrosti Vlade da predloži da građani saniraju dio dubioze koji je nastao u poslovanju KAP-a. Divim se i drskosti Vlade da građani treba da plate dug prema EPCG. Ko je dozvolio da EPCG duguje toliki iznos za poreze i doprinose? Ponovo pozivamo državnog tužioca da ispita poslovanje KAP-a od 2005 godine. Svi su profitirali koji su sarađivali sa KAP-om, a fabrika je tonula sve dublje i dublje. Rebalans je svojevrstan pokušaj reketiranja građana Crne Gore- uvjeren je Đukanović.

Nebojša Medojević (DF) kazao je da se postavlja pitanje da li u Crnoj Gori funkcioniše ustavni poredak.

-Postoje dvije vrste relacija poslovnih subjekata sa državom- poštovanje zakona i fiskalnih obaveza. Ključno pitanje je gdje su završile pare iz KAP-a. Kad dajete garancije dužni ste da preispitate poslovanje korisnika. Takođe, demokratija podrazumijeva minimalan konsenzus oko najbitnijih pitanja- ako vlada koja ne ispunjava obećanja ostaje na vlasti onda tu nema demokratije. Pozivam sve poštene ljude u DPS-u da otkažu poslušnost Milu Đukanoviću. Otkažite poslušnost vlasti koja prijeti da ovu državu baci na koljena- poručio je Medojević, napominjući da  nikad nije prisustvovao težoj sjednici.

Prema njegovim saznajima, Đukanović ima novca da sam servisira obaveze zbog kojih se ide na rebalans budžeta.

-Glasanjem za rebalans svi ćete ući u zonu krivične odgovornosti. Pokrenućemo pitanje vaše odgovornosti u trenutku kad budemo imali većinu i ovo nije prijetnja, nego naša obaveza. Zadužujemo se 163 miliona eura, a nijedno radno mjesto neće biti otvoreno, već će biti zatvoreno hiljadu radnih mjesta u KAP-u, zbog čega će ovaj rebalans ući u istoriju ekonomske misli. Ako izglasamo ovaj rebalans onda promovišemo stravičnu praksu da će svaki kriminalac moći da opljačka preduzeće i račun ispostavi poreskim obveznicima. Ovo nije ekonomska već politička tema, kojom bi trebalo da se pozabavi i odbor za bezbjednost.  Neizglasavanjem rebalansa treba da podvučemo liniju: Nijeste rekli građanima prije izbora da ćete povećati PDV i radnicima KAP-a da će ostati bez posla. Ovako ste ih prevarili. Vratite mandat građanima i raspišimo nove parlamentarne izbore, a od ministra finansija očekujemo da u slučaju neusvajanja rebalansa podnese ostavku- rekao je Medojević.

Srđan Milić (SNP) je kazao da je rebalans budžeta očekivan, ističući da “svako igra svoju igru i pokušava da se opere“, ali da će se sve riješiti padom Vlade.

-U rebalansu nema odmrzavanja penzija, povećanja izdataka za lične invalidnine, subvencija za struju najugroženijima... Ko je iz Vlade omogućio EPCG da ne plaća poreze doprinose? Zašto se bojite multilateralne kompenzacije? Neću vas pozivati da podnesete ostavku. Desetak puta je odbor direktora EPCG tražio od izvršnog direktora da prekine snadbjevanje KAP-a strujom i to nek ide svojim putem. Država, dakle, treba da ispravlja pogrešne menadžerske odluke. Ako za Vas u vladi KAP nema budućnost, dajte da mijenjamo zaključke koje smo ranije usvojili. U rebalansu nema ni centa od eventualne naplate poreskog duga, koji po mojim informacijama prelazi 500 miliona eura- konstatovao je Milić.

Mladen Bojanić (Pozitivna) kazao je da neće podržati rebalans jer nije ni bilo adekvatnih ekonomskih parametara za izdavanje garancija KAP-u.

-Sad smo došli u stuaciju da tražite podršku za rebalans kako bismo spašavali Crnu Goru. Ne, spasićemo je ako ne usvojimo rebalans, pa nek se otvore karte- rekao je Bojanić.

Filip Vuković DPS) ocijenio je da je sve što je čuo iz opozicionih redova  „neviđeno drzak populizam“.

-Najlakše je biti opozicioni poslanik, praviti se pametan i imati rješenja za sve-.rekao je Vuković.

Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da ne zna da li je neko mogao da rječju doprinese gomilanju poreskog duga, te da prvi put čuje da je odbor direktora EPCG u više navrata tražio od menadžmenta kompanije da se prekine isporuka struje KAP-u zbog neplaćanja računa.

-Možda odbor direktora unutar kompanije nije mogao da sprovede tu odluku, ali meni to djeluje nestvarno.  Odgovore na ova pitanja neće dobiti od ovog ministra finansija jer ih on ne zna- priznao je ministar, ističući da se u svakoj varijanti ne smije poslati loša poruka investitorima.

On je kazao da su ekonomska stabilnost i fiskalna održivost države najbitniji.

-Multilateralna kompenzacija bi, bojim se, više koštala nego što bi imala pozitivnih efekata. Meni kao ekonomisti nije toliko važno hoće li biti novih izbora, a još manje mi je bitna funkcija za koju svi znate koliko je zahvalno obavljati- rekao je ministar.

Odbor je tijesnom većinom usvojio dopune Zakona o akcizama.

 

Portal Analitika