Društvo

SAVELJIĆ: Flamingosi otjerani sa Solane, vidjeli smo tragove stopala u blatu

2907flamingosi
V
iše od 800 flamingosa, koliko ih je ove godine stalno bilo prisutno na bazenima Ulcinjske solane, nijesu imali sreće sa gniježđenjem. Već krajem maja iz nekoliko desetina gnijezda pokupljena su sva jaja, a ove prelijepe ptice su otjerane, kaže za Portal Analitika ornitolog iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Darko Saveljić. On ističe da su prilikom posjeta Solani vidjeli da su do kolonije flamingosa dolazili ljudi, jer su primijetili tragove stopa u blatu.

SAVELJIĆ: Flamingosi otjerani sa Solane, vidjeli smo tragove stopala u blatu
Portal AnalitikaIzvor

“Nakon toga mi smo pojačali prisustvo na Solani. Nekoliko parova nastavilo je gnježđenje, ali neuspješno, jer su njihova gnijezda potopljena vodom”, objašnjava Saveljić i rezignirano kaže da je ovo još jedan u nizu skandakla kod nas kada je u pitanju zaštita ptica.

“Prije pola godine smo imali ubijanje satelitski praćenog orla, a za zaštitu ove ptice EK je izdvojila 2,2 miliona eura poljskim kolegama. Orao je ubijen u granicama Nacionalnog parka. Sada imamo ovaj problem sa flamingosima, koji je takođe odjeknuo stručnom evropskom javnošću, i zaista je poslata vrlo negativna poruka".

Na pitanje, što misli, kome smetaju flamingosi, Saveljić kaže da nema odgovor.

2907saveljic

Mogu vam odgovoriti pitanjem: “Kome je smetao orao koji se hrani isključivo pticama, i koji je ubijen na Skadarskom jezeru, gdje je trajno zabranjen lov?“

“Jednostavno, na to pitanje ornitolozi ne mogu dati odgovor. Ne znam kome smetaju ptice koje su jako korisne i koje ne nanose štetu nikome", kaže naš sagovornik.

Saveljić naglašava da su flamingosi kod nas bili u vansezoni, ali monitoringom krivolova volonteri  CZIP-a ohrabrili su ih da ostanu i gnijezde. Inače, ovo je bilo prvo gniježđenje flamingosa na istočnoj obali Jadrana.

2907flamingo-2

Ornitolog podsjeća da je Ulcinjska solana najznačajnije stanište ptica na ovoj strani Jadrana, kao gnjezdilište i kao migratorna ruta na koridoru kojim ptice iz istočne, sjeverne i centralne Evrope, kao i Sibira, lete na putu ka Africi.

Značaj Solane je prepoznala međunarodna naučna javnost, tako da ona uživa značajnu međunarodnu zaštitu kao Emerald stanište, zatim kroz Naturu 2000, no iako je prepoznata od međunarodnih organizacija, ona ne uživa nikakav stepen zaštite u nacionalnim okvirima. Istina,  2004. godine, je upravo Solana formirala radnu jedinicu Park prirode i sebe proglasila privatnim Parkom prirode u Crnoj Gori.

“CZIP je kupio bager, napravio vještačka ostrva za gniježđenje ptica i glavni cilj naše NVO je da smanjimo krivolov na ptice i ohrabrimo pelikane i flamingose da gnijezde. To su bila naša mjerila uspjeha. Krivolov jeste redukovan, posebno kada se pogleda koliki je bio petnaestak godina unazad. Flamingosi su počeli da gnijezde i to je bilo za nas ohrabrenjie i podstrek da uporno radimo na zaštiti Solane", kaže ornitolog.

Saveljić ističe da su ove ptice nevjerovatne ljepote i dalje na Solani i da trenutno ima oko 600 flamingosa.

“Završena je sezona gniježđenja i ništa ih više ne veže za Solanu. Njihova ruta je Grčka, Turska, Tunis, Španija, Francuska, Italija, jer ima dosta prstenovanih flamingosa”, ističe Saveljić.

Na pitanje hoće li se ptice, koje su za Solanu prava atrakcija, vratiti, Saveljić kaže da nije siguran.

"Ako ih pružimo gostoprimstvo kao ove godine, sumnjam da će se vratiti", kaže na kraju Saveljić.

 

 

Portal Analitika