Abiznis

Metalurzi predaju Skupštini zahtjev za prijevremenu penziju

2907skupstina
P
oslanike će danas u Skupstini sačekati zahtjev predstavnika metalurške industrije za prijevremenu penziju.

Metalurzi predaju Skupštini zahtjev za prijevremenu penziju
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik radnika Željezare Željko Perović za radio Antena M kaže da od svih poslanika traže da podrže amandman Pozitivne i DF-a na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ukoliko poslanici taj prijedlog zaista podrže na prijevremenu penziju neće samo imati pravo radnici aluminijske već i cijele metalske industrije u Crnoj Gori:

- 81 primjerak da svaki poslanik bude upoznat. Jednostavno ako oni ne veruju kakvi su naši uslovi na random mjestu neka dođu i provedu jednu noć sa nama u trećoj smjeni pa neka vide kako je baš zarađivati taj naš hljeb i da li mi zaslužujemo poslije trideset godina da odemo u penziju ili treba da gutamo otrovne materije i ne znam šta sve ne, kazao je Perović.

Trideset godina rada u otežanim uslovima onesposobi čovjeka kaže Perović pa od Skupštine očekuju razumijevanje i podršku:

- Inače ako nam ne usliše naše zahtjeve, dogovorićemo neke radikalnije mjere i nećemo odustati od naših opravdanih zakona. O radikalnijim mjerama ćemo se dogovoriti naknadno, još ne možemo da definišemo kako bi to izgledalo, dodaje Perović.

Podsjetimo bivši radnici Željezare, Mesera, Radventa i Hladne valjaonice sinoć su održali sastanak.

Podsjetimo prema prijedlogu dopuna Zakona o Penzijskom osiguranju, predviđeno je da u prijevremenu penziju mogu poći radnici KAP-a sa 30 godina radnog staža- od kojih su 20 godina proveli na radnom mjestu gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem. Trenutno to pravo mogla bi da iskoriste 94 radnika KAP-a za šta je potrebno 780 hiljada eura po godini

Portal Analitika